''Festival pameti'' u Zrenjaninu

Pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i uz podršku Grada Zrenjanina, danas je u novoj zgradi Medicinske škole održan ''Festival pameti''.
Festival je otvorio gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, uz prisustvo pomoćnice Zorice Dende, a svoje intelektualne veštine u vizuelnoj percepciji – opažanju, logičkom zaključivanju i povezivanju delova u celinu putem kombinatorike - pokazalo je 32 učenika Zrenjaninske Gimnazije, Ekonomsko-trgovinske škole „Jovan Trajković“ i Medicinske škole.
- Grad je i do sada uvek podržavao škole i fakultete, kao i najbolje učenike iz tih ustanova, naravno podržali smo i ovo takmičenje jer smatramo da je pamet osnova razvoja ovog grada – rekao je gradonačelnik Mihajlov.

 


Kako je objasnio Zdravko Živković, organizator festivala, osnova za takmičenje je mozgalica DORIS koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa GAMES za rekreativnu matematiku i logičke igre.
Pored rešavanja mozgalice, gde učesnici samostalno traže jedno od mogućih rešenja, u okviru interaktivne strateške Doris UFO igre za dva takmičara – varijacije kineskog šaha, učesnici prave svoju strategiju odbrane i napada u pokušaju da nadmudre protivnika i osvoje protivničke figure pre nego što to uradi protivnik. Igra se odvija na Apple iPhone telefonima u limitiranom vremenu po sistemu play-off.

 


Po 3+3 pobednika iz Zrenjanina (mozgalica i strateška igra) učestvovaće na finalnom pokrajinskom takmičenju koje će se održati juna 2011. godine u Skupštini AP Vojvodine u Novom Sadu, uz učešće svih pobednika iz 20 gradova i opština iz AP Vojvodine, u izboru za laskavu titulu najpametnijih srednjoškolaca u Vojvodini.
"Festival pameti" omogućava otkrivanje i promovisanje nadprosečno talentovanih učenika i podrška za njihovo dalje napredovanje i usavršavanje. Takmičarsko odmeravanje snaga treba da poveća njihovo samopouzdanje u sopstvene vrednosti i  poveća smelost i odlučnost za prihvatanje i rešavanje novih izazova i želju za poboljšanjem postojećih i kreiranjem novih stvari u različitim sferama života.