Hrabrom dečaku Dragoslavu Avramovu uručena Plaketa za humani podvig

Dragoslavu Avramovu, učeniku VII razreda OŠ "Svetozar Marković Toza" u Elemiru, uručena je danas  u Gradskoj kući u Zrenjaninu Plaketa za humani podvig, za spašavanje maloletnog M.S. iz ledene vode jezera "Ciglana" u Elemiru. Plaketu su Avramovu svečano uručili gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton. Prijemu u Gradskoj kući prisustvovali su i drugovi koji su se sa Avramovim nalazili u blizini jezera "Ciglana", Milorad Čalić i Aleksandar Lakatuš (takođe učenici VII razreda), njegova majka, direktor OŠ "Svetozar Marković Toza" i razredni starešina Dragoslava Avramova. 
 
 
 
Avramov je 25. februara ove godine, sa još dvojicom drugova, boraveći u blizini jezera, začuo zapomaganje M.S. koji je, igrajući se u jednom čamcu, upao u vodu i u njoj već proveo izvesno vreme. U nemogućnosti da ga izvuku pomoću grane, hrabri Avramov je skočio u vodu, doplivao do davljenika i izvukao ga na obalu. Koliko je situacija bila kritična, govori i činjenica da se mališanu telesna temperatura spustila na 33 stepena celzijusa, i da su, praktično, trenuci odlučivali o njegovom životu.
- Dragoslav Avramov primer je, ne samo za decu, već i za sve naše odrasle sugrađane, kako se treba ponašati u situacijama kada su ljudski životi u pitanju. Grad Zrenjanin podržaće inicijativu elemirskih sportskih ribolovaca da se jezero "Ciglana" privede nameni, uredi i pretvori u prostor namenjen rekreaciji, čime bi postalo bezopasno za građane, - istakao je gradonačelnik Mihajlov. 
 
      
 
- Ovaj događaj podstakao nas je da u lokalnoj samoupravi, praktično od ovog marta, a od narednog očekujemo i zvanično, počnemo da dodeljujemo Povelju za humani podvig i nagradimo plemeniti gest naših sugrađana. Da je više ljudi kakav je Dragoslav, mislim da bi ovo društvo bilo mnogo humanije i ja mu upućujem iskrene čestitke za ono što je učinio – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton. 
 
 
Skromni Avramov, prepričavajući šta se dogodilo tog 25. februara, rekao je da nije razmišljao o posledicama kada je odlučio da skoči u vodu, već samo da spase M.S. od utapanja.
- Hladnoću sam počeo da osećam tek kada sam izašao iz vode, a kada bi se našao u sličnoj situaciji, opet bih učinio isto – rekao je Dragoslav Avramov, dobitnik Plakete za humani podvig od strane Grada Zrenjanina.