Obeležen 8. mart, Međunarodni dan žena

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana je prigodna svečanost povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Svim ženama zaposlenim u Gradskoj upravi Zrenjanin tom prilikom poklonjena je po jedna ruža, koje su im darivali gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, njegov zamenik Goran Kaurić, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, pomoćnik gradonačelnika Predrag Stankov i zamenik predsednika Skupštine, Predrag Jeremić.
 
 
Prethodno su najlepše želje povodom praznika pripadnicama lepšeg pola uputili gradonačelnik Mihajlov i predsednik Skupštine grada Marton. Događaj je uveličao učenik drugog razreda Zrenjaninske gimnazije Dalibor Vasić, koji je okupljenima pročitao jednu najlepših ljubavnih pesama srpske književnosti, "Santa Maria della salute", Laze Kostića.
 
 
                
 
Ovogodišnja proslava Dana žena u znaku je stogodišnjice prvog javnog obeležavanja praznika, 1911. godine u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Tog dana je u tim zemljama više od milion žena i muškaraca prisustvovalo skupovima na kojima je zahtevano da žene glasaju na izborima, da im se omogući da zauzimaju javne položaje, da imaju pravo na rad i stručno obrazovanje.
 
 
Podsećamo, Međunarodni dan žena je ustanovljen na Drugoj međunarodnoj konferencija žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Nemice Klare Cetkin, tadašnje liderke ženskog radničkog pokreta.
 
Dan žena se obeležava u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena godinu dana ranije, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.