Besplatni časovi za malu maturu preko interneta

Projekat besplatne pripreme zrenjaninskih osnovaca za završne ispite pod nazivom «Matura!? Kako !? Lako!?» počeće sutra u 13 časova i trajaće do juna ove godine, najavljeno je danas u Gradskoj kući u tom gradu.
Učenici će časove moći da prate na linku http://www.biz-zr.rs/matura2011/direktan-prenos.
Projekat se realizuje na inicijativu školske uprave i “HD Film – Monolith style Zrenjanin”, a u saradnji sa gradom Zrenjaninom i Poslovnim inkubatorom Zrenjanin.
 
 
Prema rečima gradonačelnika dr Milete Mihajlova, Grad Zrenajnin prepoznao je dobrobit ovog projekta jer će od toga najveću korist imati učenici koji pripremaju istite za upis u srednje škole.
-U ovim teškim vremenima, kada smo imali štrajkove prosvetnih radnika, kada su izdaci za dodatne časove matematike i maternjih jezika veliki, ovo je izuzetno značajan projekat - kazao je novinarima gradonačelnik Mihajlov.
Načelnik školske uprave Staniša Banjanin kaže da je ideja bila da se upravo pomogne kako učenicima, tako i roditeljima i to na taj način što će se u prostorijama Poslovnog inkubatora organizovati besplatna priprema osmaka.
-Odlučili smo se da na ovim časovima radimo pripreme za matematiku i srpski jezik, ali i mađarski, rumunski i slovački. Već su urađena probna snimanja sa nastavnicima - kazao je Banjanin.
Govoreći o projetku, načelnik Školske uprave kaže da će časovi imati dinamiku, a zadaci će biti dodatno objašnjavani. Pored toga, učenici će imati mogućnost da elektronskom poštom postavljaju pitanja nastavnicima u toku časova i na taj način razreše dileme.
Kako je rekao pozitivno je i to što će roditelji takođe imati uvid u ono što deca rade, a učenici koji nemaju internet u svojim kućama moći će časove da prate u svojim školama.
 
 
Direktor HD filma Vladimir Šper kaže da se ta firma već dve godine bavi razvojem sistema direktnih prenosa preko interneta, ali da im je izuzetno drago što će to iskustvo biti upotrebljeno za edukaciju dece.
Budući da će se časovi prenositi internetom, osim dece iz Banata, predavanja će moći da prate i učenici iz drugih gradova.
Direktor Poslovnog inkubatora Bojan Ljutić koji je ustupio prostor, navodi da će osim direktnog prenosa časovi biti sačuvani na internet stranici, pa će tako moći i kasnije da se skidaju i ponovo pogledaju.
Časove matematike držaće Miodrag Todorović, srpski jezik Jelica Popov, Marija Turinski i Tanja Popov, mađarski jezik Eržebet Đurić, Irenka Lazar Đerfi i Jolanka Kovač, slovački Zuzana Lenhart i Ana Hrh, rumunski Rodika Petrović i Bugar Olimpiu.