Iz Jarkovca u svetski modni vrh

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton priredio je juče prijem za Dušana Šorđana, modnog kreatora iz Jarkovca, koji je, živeći i radeći u Nemačkoj, stekao svetsku slavu u ovoj oblasti. Pre nekoliko godina, posle uspešne karijere i klijentele širom Evrope i Amerike, Dušan de Sorđan, kako ga u svetu zovu, odlučio je da se vrati u svoje rodno selo. I dalje šije, hekla i plete, pravi toalete za svoje stalne svetske klijente i planira revije.
 
 
Tokom razgovora s predsednikom zrenjaninske Skupštine, Šorđan je izneo neke zanimljive profesionalne i životne detalje, još jednom potvrdivši da talenat ne poznaje granice i da se iz malog Jarkovca može uzleteti do planetarnih visina.
- Uz svoju sestru, rano sam naučio da pletem na ruke. Uradio sam neke probne modele haljina koji su prihvaćeni, prvo u Beogradu, a potom i širom nekadašnje Jugoslavije. Kreirao sam prvo za naše pevačice i grupe, ali sam još tada želeo da napravim nešto više, neku širu karijeru. Igrom slučaja, pošto mi je tašta Nemica, stigao sam u ovu zemlju, u Štutgart. Sticajem okolnosti, jedna moja kolekcija prikazana je na modnoj reviji u Hamburgu, nakon čega mi je put ka modnom vrhu bio otvoren – kaže Šorđan i navodi za koje je sve poznate ličnosti kreirao.
 - "Oblačio" sam zvezde čuvenih TV serija "Dalas" i "Dinastija" Džoan Kolins, Lindu Evans, Odri Lederer, pevačicu Šaku Kan, glumicu Lajzu Mineli, fudbalera Rumenigea i mnoge druge. Ostala mi je neostvarena želja da uradim kolekciju za princezu od Monaka, Grejs Keli. Sve je već bilo dogovoreno i organizovano, i kada sam već počeo da radim modele, stigla je vest da je princeza poginula – priseća se Šorđan. 
 
 
Po povratku iz Nemačke, nastavio je u Jarkovcu da kreira po porudžbinama, a svoje umeće demonstrira kroz štrikanje, heklanje i šivenje. U štrikanju je Šorđan čak osvojio titulu svetskog prvaka, jer je ceo džemper ispleo za samo četiri ipo sata. Ovu je titulu osvojio u konkurenciji pet muškaraca i 195 žena.
 
O svom gostu, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton kaže:
- Radi se o još jednom našem uspešnom sugrađaninu, poreklom iz ovih krajeva, koji pobija mišljenja da ova sredina nije puno dala državi, Evropi i svetu. Gospodin Šorđan svakako je jedan od onih koji su uspeli u širim razmerama i dokazao je da i u ovoj oblasti, oblasti svetske mode, možemo da imamo lidere. Ja mu na tome čestitam i ovo je prilika da zrenjaninskoj javnosti ukažemo da neko ko je talentovan može da uspe u svetu, ali i da se vrati u svoj zavičaj i posveti se i radu sa mladima, kao što to Dušan Šorđan pokušava u Jarkovcu – istakao je Marton. 
 
 
Jučerašnjem prijemu prisustvovao je i član Gradskog veća Grada Zrenjanina, mr Vojsilav Matić.