U Zrenjaninu će biti pokrenuta akcija ''Izlazi ranije''

Nakon današnjeg protesta zrenjaninskih ugostitelja i vlasnika trafika koji su nezadovoljni ograničavanjem radnog vremena njihovih objekata postignut je dogovor između njihovih predstavnika sa gradskim čelnicima.
Prema rečima Milorada Đurića, predsednika Opšteg udruženja preduzetnika, došlo se do stanovišta da se u narednih mesec dana pokuša iznaći rešenje, da se sve odluke primenjuju, a ugostitelji da prilagode programe radnom vremenu.
- Dogovoreno je da objekti privremenog karaktera nastave rad, komunalna policija će savetodavno kontrolisati objekte, a kako je dogovoreno u trafikama od 23 do 6 sati neće biti prodaje alkohola. Na taj način pokušaćemo svi zajedno da stupimo u akciju i iznađemo rešenje u interesu i dece i omladine koja se kreće noću i boravi u tim objektima - kazao je Đurić.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Mileta Mihajlov je istakao da će u narednih mesec dana biti mogućih problema zbog prilagođavanja, jer je problem izuzetno veliki i traje već oko 17 godina.
- Pokušaćemo sveobuhvatnom akcijom "Izlazi ranije", u koju će biti uključeni i nastavnici i roditelji i gradska uprava, da pomerimo izlaske dece u ranije časove kako bi se ona sklonila sa ulica u kasnim noćnim satima. Da se uradi ono što je najbolje za grad, a pre svega za decu - kazao je Mihajlov.
Pomenutom odlukom koju je Skupština grada donela februara ove godine, a koja je stupila na snagu 1. aprila, ugostiteljski objekti dan uoči neradnog dana mogu da rade do jedan sat posle ponoći, a propisano je i radno vreme trgovinskih i zanatskih objekata, što ranije nije bio slučaj.
Trgovinski objekti tipa "dragstor" mogu da rade 24 sata, kao i benzinske stanice i objekti u kojima se obavljaju proizvodne delatnosti.
Za ugostitelje problem predstavlja i to što trgovinski objekti za prodaju novina, duvana i alkoholnih pića (tipa kiosk i slično) mogu da rade od 6 do 24 sata, a ne neprekidno, kao ranije.