Mileti Prodanoviću uručena nagrada Fonda ''Todor Manojlović''

U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu sinoć je upriličena svečana dodela "Nagrade Fonda "Todor Manojlović" za moderni umetnički senzibilitet" laureatu za 2010. godinu, Mileti Prodanoviću, piscu i slikaru iz Beograda.
 
Nagradu su Mileti Prodanoviću uručili potpredsednik Vlade Vojvodine i jedan od inicijatora osnivanja Fonda "Todor Manojlović", Dušan Jakovljev, i predsednik Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandar Marton. Pre dodele nagrade, za dobtinika je priređen svečani prijem, čiji je domaćin bio Aleksandar Marton. 
 
      
 
O dobitniku nagrade i njegovom delu govorili su  predsednica Upravnog odbora Fonda "Todor Manojlović", književna teoretičarka i kritičarka prof. dr Vladislava Gordić Petković i Dušan Jakovljev, dok su odlomke iz Prodanovićeve najnovije knjige proze "Ultramarin" interpretirali učenici Zrenjaninske gimnazije. 
 
      
 
Govoreći o nagradi koja mu je uručena, Mileta Prodanović je naglasio da, u nizu značajnih nagrada koje je zaslužio, ova zauzima posebno mesto jer nosi ime umetnika koji je, po nekoj sudbini, možda sličan njemu.
- Ne samo naša, već i kulture u svetu, nekako vole specijalizovane stvaraoce, koji su "laki" za klasifikaciju, dok "problem stvaraju" neki "razuđeni" tipovi, koji se uspešno bave sa više vrsta umetnosti... Znam da je i Todor Manojlović pripadao takvim umetnicima i meni je drago što sam se našao na impresivnom spisku dobitnika ove nagrade. Budući da je Todor Manojlović bio zaista opredeljen za nove i moderne vrednosti, a da je istovremeno imao temelj u dubokom poznavanju i razumevanju stare umetnosti, i ja pokušavam, u svom tekućem radu, da on bude jezički nov, i u svom vremenu. Isto tako, odrastao sam kroz neko nenametljivo poznavanje i ljubav prema umetnosti starijih vremena, a to podrazumeva poznavanje lokalne baštine, ali i renesansno i barokno slikarstvo, koje smatram opštom kulturom – istakao je Prodanović. 
 
 
Mileta Prodanović rođen je 1959. godine u Beogradu; završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1983. Na istom fakultetu je magistrirao 1985. godine, da bi specijalističke studije nastavio u Londonu, na Royal College of Arts. Od 1990. godine radi kao asistent, a potom i kao docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na pedesetak  samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i u više evropskih gradova.
 
Od 1983. godine objavljuje prozu, esejističke tekstove iz oblasti vizuelnih umjetnosti,  publicistiku i putopis. Autor je deset romana, četiri knjige priča, dve knjige putopisa i knjige eseja "Stariji i lepši Beograd".  Dobitnik je više nagrada iz oblasti književnosti i likovne umetnosti: nagradu "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku 1993. godine, književnu stipendiju iz fonda "Borislav Pekić" za projekat književnog dela 1996. godine, nagradu iz fonda "Ivan Tabaković" za likovnu umetnost 1996. godine, nagradu 40. Oktobarskog salona 1999. godine, prvu nagradu na konkursu za neobjavljeni rukopis časopisa "Arkzin" iz Zagreba 2000. godine, nagradu Grada Beograda za književnost i prevodno stvaralaštvo 2003. godine, nagradu "Sava Šumanović" za izuzetne domete u likovnom izrazu, kao i "Vitalovu" nagradu 2008. Njegovi radovi prevođeni su na engleski, nemački, španski, poljski, bugarski i mađarski jezik.
 
Fond "Todor Manojlović" Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina osnovan je 21. juna 1991. godine sa osnovnom idejom da se sačuva ime i populariše delo Todora Manojlovića, zavičajnog stvaraoca koji je po svojim postignućima i uticajima daleko nadmašio lokalne okvire. Fond je kroz svoj rad na  proučavanju književne zaostavštine, prikupljanje, objavljivanje i popularisanje dela Todora Manojlovića ustanovio i nagradu koja je već profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji i nosi naziv "Nagrada za moderni umetnički senzibilitet". Nagrada  se svake godine dodeljuje umetnicima iz raznih oblasti stvaralaštva čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića. Ime dobitnika Nagrade objavljuje se svake godine 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića, a Nagrada se sastoji od: povelje, umetničkog predmeta i novčanog iznosa.
 
Budući da u 2011. godini Fond "Todor Manojlović" slavi dvadeset godina svog uspešnog rada, Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin" najavila je raznovrsne programe u Zrenjaninu  kojima će se ovaj jubilej obeležiti.