Na Bagljašu ispričana "Banatska priča"

U zrenjaninskom naselju Bagljaš održan je proteklog vikenda peti po redu Etno festival "Banatska priča“ u organizaciji Mesne zajednice "Veljko Vlahović“ i Udruženja građana "Asocijacija za razvoj Veljko Vlahović“.
Organizatori su se svojski potrudili da ovogodišnji, jubilarni festival programski bude mnogo kvalitetniji, a to se na kraju odrazilo ne samo na broj učesnika, kojih je bilo i iz drugih gradova, već i na posećenost.

 

    


Uz zvuke "Melema" zdravicu je izgovorio ovdašnji glumac Jovica Jašin, a festival svečano otvorio zamenik gradonačelnika Goran Kaurić koji je rekao da je ova manifestacija postala svojevrsni brend Grada Zrenjanina.
Prvog dana organizovana je "Trka zadovoljstva" u kojoj su učestvovali predškolci, učenici osnovnih škola, seniori, a organizovana je i trka lica sa invaliditetom i trka u kojoj su učestvovali atletičari zrenjaninskog AK "Proleter", kao i oni iz Pančeva i Novog Sada.  

 

   


Na ovogodišnjem festivalu učestvovao je veliki broj aktiva i asocijacija žena, kao i samostalnih izlagača kako iz Banata tako i iz drugih krajeva Vojvodine i Srbije.
Nastupili su kulturno-umetnički sastavi, a dobar je bio i odziv vinara Srednjobanatskog okruga, potom proizvođača specifičnih proizvoda uz prikazivanje stvaranja proizvoda kroz radinoce starih zanata, ali i neizbežno takmičenje u kuvanju kotlića u tri kategorije. Bile su tu i promocije mladih umetnika, novih muzičkih sastava sa područja grada.

 

   


Animacija svih starosnih kategorija i ljudi različitih interesovanja bila deo zadataka kojim su se vodili organizatori Festivala "Banatska priča“. Među učesnicima koji su nastupili na parkingu kraj zgrade mesne zajednice, gde je postavljena velika bina, bili su "Garavi sokak" i aradačke Meškarke. Jubilej festivala obeležen je i izdavanjem knjige koja je tu predstavljena. Reč je o knjizi svojevrsnog karaktera pod naslovom "Banat je kao priča“.