Održan javni čas posvećen Danu pobede nad fašizmom i Danu Evrope

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Milan Radaković, direktor Zrenjaninske gimnazije, održali su juče u Baroknoj sali zrenjaninske Gradske kuće javni čas, posvećen Danu pobede nad fašizmom i Danu Evrope, 9. maju. Času su prisustvovali učenici Zrenjaninske gimnazije i Ekonomsko-trgovinske škole "Jovan Trajković".
 
     
 
Iz izlaganja direktora Zrenjaninske gimnazije i profesora istorije, Milana Radakovića, učenici su mogli saznati nešto više o uzrocima pojave fašizma i nacizma u Nemačkoj, događajima koji su prethodili izbijanju Drugog svetskog rata, njegovom toku, kao i o monstruoznim idejama koje su fašisti sprovodili tokom tog najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva. S posebnim osvrtom na tragično stradanje jevrejskog naroda, holokaust, Radaković je istakao da te zločine nikada ne smemo zaboraviti i da to je obaveza čitavog slobodoljubivog sveta.
- Ovaj javni čas, posvećen Danu pobede, izuzetno je značajan iz dva razloga. Jedan je da nikada ne zaboravimo desetine miliona žrtava, i drugi, da se to zlo nikada više ne desi – ocenio je jučerašnji događaj direktor Zrenjaninske gimnazije, profesor Milan Radaković. 
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izneo je osnovne činjenice o događajima i procesima koji su usledili nakon okončanja Drugog svetskog rata, a prethodili su stvaranju Evropske zajednice i današnje Evropske unije. On je naglasio da su upravo Nemačka i Francuska, koje su prethodno čitav vek bile u neprijateljstvu, prve pristupile sklapanju strateškog sporazuma o proizvodnji uglja i čelika, osnove za kasnije stvaranje evropske ekonomske zajednice, prethodnice EU. Deo izlaganja Marton je posvetio "Šumanovoj deklaraciji", dokumentu koji je francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman objavio 9. maja 1950. godine i koji se smatra početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija. U toj Deklaraciji  Šuman je pozvao Francusku, Nemačku i druge evropske zemlje da udruže svoju proizvodnju uglja i čelika u "prvo konkretno stvaranje Evropske federacije".
 
Ministar Šuman je predložio stvaranje nadnacionalne institucije koja bi upravljala industrijom uglja i čelika, sektorom koji je u to vreme predstavljao osnovu vojne industrije. Stavljanjem pod kontrolu ovako značajne industrije, budući rat ili sukob bi bio nezamisliv. Zato je na samitu lidera EU u Milanu 1985. odlučeno da se 9. maj proslavlja kao "Dan Evrope".
 
      
 
Aleksandar Marton rekao je, nakon javnog časa, da je Gradska uprava uvela praksu održavanja ovakvih predavanja, kako bi učenici zrenjaninskih škola stekli više saznanja o pojedinim značajnim datumima i istorijskim događajima. 
- Nažalost, ljudi malo znaju o devetom maju i pobedi nad fašizmom, kao i o  samoj Evropskoj uniji i njenom funkcionisanju. Iako u mnogim segmetima Unija nije savršen sistem i ima nedostataka, to je sistem koji, realno, nema alternativu i sistem trenutno najbolji od svih. Činjenica je da su svi naši susedi ili članovi Evropske unije, ili na samom pragu Unije, i mi ne možemo biti ostrvo, jer smo se, nažalost, u nedavnoj prošlosti, devedesetih godina, uverili kako to izgleda. To upravo, kroz ovakve razgovore, želimo da prenesemo i zrenjaninskim učenicima – istakao je Aleksandar Marton.