Za Evropski dan parkova - nove sadnice u OŠ ''Petar Petrović Njegoš''

Povodom 24. maja, Evropskog dana parkova, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton danas je, sa đacima OŠ "Petar Petrović Njegoš", učestvovao u akciji sadnje desetak novih sadnica tuje u parku škole. Akcija je organizovana u saradnji Skupštine grada Zrenjanina i OŠ "Petar Petrović Njegoš", a u nju su se neposredno uključili direktor škole Miroslav Brnjoš, predsednik Školskog odbora Nedeljko Golušin i učenici svih odeljenja prvog razreda, njih oko 150.
 
 
Mališani su se potrudili da, uz pomoć sopstvenih lopatica, grabuljica i ašovčića, što bolje zasade četinare, uz obećanje da će ih negovati, zalivati i čuvati, kako bi što pre porasli i ulepšali im školski park u kom svakodnevno borave. Direktor škole Miroslav Brnjoš kaže da akcija ima i edukativni karakter, jer se njom, osim obeležavanja Dana parkova, omogućava deci da kasnije, kroz nastavu, upoznaju pojedine biljne vrste i njihove karakteristike.  
- Ovo je lep i humani gest lokalne samouprave, koji su i deca s radošću prihvatila i pomogla da se akcija realizuje. Svako drvo je život i cilj nam je da oplemenimo naš park – rekao je Brnjoš. 
 
               
 
- Činjenica je da gradu Zrenjaninu i čitavoj regiji nedostaje zelenih površina. Mi imamo nekoliko parkova, ali smatramo da to nije dovoljno i da postoji puno površina širom grada koje se dodatno mogu ozeleniti. Jedna od njih je i u ovoj školi, a slična je situacija i u mnogim drugim školama. Jasna je poruka, pre svega mladim ljudima, da čuvaju zelene površine, ali i da svi zajedno ozelenjavamo grad i okolinu. Nadam se da ovaj primer neće ostati usamljen i da će do narednog Dana parkova naš grad biti bar malo zeleniji – poručio je Aleksandar Marton. 
 
 
Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope, s ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj zelenih površina. Ovaj datum je odabran kao sećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova - devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine. Prvi put je Dan parkova obeležen širom  Evrope 1999. godine, u Srbiji se obeležava od 2001. godine, a u Zrenjaninu od prošle godine.