"Dani Dunava" u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin ove godine prvi put učestvuje u obeležavanju "Dana Dunava", a kako je najavila Ana Vujinov iz odeljenja za poslove zaštitie i unapređivanja životne sredine, to će biti učinjeno u nekoliko segmenata.
- Najpre, 29.  juna, kao centralnu manifestaciju imaćemo promociju ekološkoh organizacija koje se bave zaštitom životne sredine, zatim, 2. i 3. jula organizujemo dvodnevni mini eko kamp za mlade ljude između 15 i 23 godine na kojem ćemo im predočiti na koji način se mogu čuvati reke, šta znači zaštita životne sredine i planirano je da održimo mini foto kurs,  kako najbolje predstaviti životnu sredinu – navela je Vujinov.

 


Milica Milović, koordinator akcije, ispred Ministarstva poljoprivrede kazala je na današnjoj konferenciji za novinare da je „Dan Dunava“ međunarodna manifestacija koja se slavi u 14 zemalja dunavskog regiona. Kampanju je 2004. godine ustanovila Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR), a organizatori u Srbiji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem u saradnji sa brojnim partnerima.
Projekat podrazumeva niz programa koji promovišu zaštitu, poboljšanje i racionalnu upotrebu vodenih resursa, a za dobrobit zemalja dunavskog sliva, od čijeg opstanka zavisi budućnost 80 miliona stanovnika. Različite aktivnosti u Srbiji traju od juna do avgusta, a organizovane su u Beogradu i podunavskim gradovima: Donjem Milanovcu, Smederevu, Golupcu, Negotinu, Trsteniku, Bezdanu, Velikom Gradištu, Sremskim Karlovcima, Pančevu, Bačkom Petrovcu, Apatinu, Bačkoj Palanci, Kladovu, Novom Sadu i Sremskoj Kamenici. Aktivacije su usmerene na podizanje svesti o značaju očuvanja najvećeg evropskog eko sistema i smišljene tako da na zabavan, ali i edukativan način, pokažu lepote ove reke i neophodnost njegove zaštite.
Glavni događaj je Centralna proslava koja se, prethodnih godina, održavala na Kalemegdanu ili u vidu akcija čišćenja priobalnog dela Dunava na Zemunskom keju. Ostale atraktivne aktivacije uključuju nastupe filharmonije, lutkarske predstave, dečje radionice, tribine edukativnog karaktera, izložbe, vožnje brodom, regate i biciklističke trke...
Od 2007 godine, u okviru tradicionalne proslave, organizuje se i Studentski eko kamp na Velikom ratnom ostrvu. Mladi studenti i naučnici u prilici su da, na praktičnom primeru, dobiju dodatnu edukaciju na polju očuvanja ovog dragocenog prirodnog rezervata. Kamp traje dve nedelje u julu i organizovan je u dve smene. Aktivnosti podrazumevaju predavanja, seminare, radionice, aktivnosti na terenu, kao i sportske i zabavne aktivnosti, a predavači su renomirani akademici i profesori Univerziteta u Beogradu