Dani Uroša Predića u Orlovatu

Trodnevna manifestacija pod nazivom "Dani Uroša Predića" održana je u Orlovatu, rodnom mestu tog velikog slikara, a svečano je, u subotu, otvorio gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.

 


- Pre godinu dana ispunili smo želju meštana da trg nazovemo njegovim imenom, danas, zahvaljujući ljudima koji poštuju svoje pretke, imamo ove dane i meni je izuzetna čast što sam uspeo da budem deo ove manifestacije. Kažu za Predića da je bio istinski sin banatske ravnice, da je bio širok kao nebo, plodan kao njive i miran kao Tamiš, dostigao je svojim delima sam vrh u srpskom slikarstvu i bio istinski živopisac života na selu, bola tuge, veselja, događaja, i sve to preneo je na platno za buduće generacije. Međutim, ono što je mnogo značajnije jeste to što je postavio temelje crkvenog slikarstva i što nikada nije zaboravio svoje poreklo i svoj Orlovat – rekao je, između ostalog, gradonačelnik otvarajući "Dane Urša Predića" i dodao da ta manifestacija nije prilika samo za razgovor o liku i delu tog velikog slikara, već i o budućnosti Orlovata, novim projektima i kako da to selo ne ostane zaboravljeno.

 


Tokom trajanja manifestacije, osveštan je rekonstruisani nadgrobni spomenik Urošu Prediću, a gosti su obišli i ovdašnji hram Vavedenja Presvete Bogorodice u kom je ikonostas oslikao sam Predić, posetili atelje slikara Milana Vukova, slikarsku radionicu koju je vodio Viorel Flora, ali i čuveni dud pod kojim se, kao dete, igrao Uroš Predić.
U sklopu programa organizovane su prezentacije časopisa "Novi orao" i "Zavičajac", kao i knjige Milinka Vukovića "Ljubav kraj Tamiša" i "Banat je kao priča", koju je predstavio Zoran Slavić. 
Takođe, organizovana je i izložba slika nastalih na dosadašnja tri slikarska saborovanja.

 


- Ovde su izložene vredne slike koje će, nadamo se, kada ove godine započnemo izgradnju spomen kuće, tamo naći svoje mesto – rekao je jedan od organizatora Boško Kojčić.
On je podsetio da će "Dani Uroša Predića", osim kulturnih sadržaja, kako je to Strategijom razvoja Orlovata do 2012.  godine planirano, biti prilika za promociju i negovanje vinske kulture i turističke ponude, promovisanje Orlovata u svim poljima.
- Želimo sve da uvežemo i sa Idvorom koji imaju Pupina, i Kovačicom koja ima slikare naivce, ali i sa vinskim putem od Čoke do Vršca, gde obuhvatamo i kulturno istorijeske spomenike kao i izletnička mesta Banja Rusanda, Carska Bara, Kaštel Ečka...to će uvek biti i tema "Uroševih dana" – objasnio je Kojičić.

 


Izuzetno bogat kulturni program ovogodišnje manifestacije upotpunjen je i "Paorskom torbom", Tamiškim kotlićem, neizbežnom "Štrudlijadom" i banatskim šorama.