Evropsko prvenstvo u košarci za žene do 20 godina u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, i predsednik Košarkaškog saveza Vojvodine, dr Lazar Pantelić, juče su u Zrenjaninu potpisali ugovor o organizaciji Evropskog prvenstva u košarci za žene do 20 godina, na osnovu kog je našem gradu dodeljena organizacija dela šampionata koji će se igrati od 7. do 17. jula ove godine. U dve preliminarne grupe, u novoj sportskoj dvorani u Zrenjaninu, nadmetaće se reprezentacije Italije, Francuske, Španije, Holandije, Belorusije, Velike Britanije, Slovačke i Letonije, dok će se preostali mečevi predtakmičenja, kao i završnica, igrati u dvorani SPENS u Novom Sadu. Pred Novosađanima će nastupiti ekipe Poljske, Nemačke, Ukrajine, Turske, Rumunije, Rusije, Litvanije i domaćina, Srbije. 
 
 
Potpisivanju ugovora u Zrenjaninu prisustvovali su i potpredsednica Košarkaškog saveza Srbije Ana Joković, predsednik Okružnog košarkaškog saveza Zrenjanin Darko Karan i sekretar OKS Zrenjanin, internacionalni košarkaški sudija, Miodrag Ličina. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da je, nakon Evropskog juniorskog prvenstva u rvanju, pred Zrenjanincima još jedna značajna sportska manifestacija. 
- Velika čast za Zrenjanin, velika obaveza, ali i prilika da još jednom pokažemo da nosimo s pravom epitet "grada sportova", da smo tradicionalno dobri domaćini i organizatori – istakao je gradonačelnik Mihajlov.
 
 
Potpredsednica KSS i bivša reprezentativka Srbije, Ana Joković, istakla je da je ovaj šampionat prilika za omasovljenje ženske košarke u Srbiji.
- Iako u Zrenjaninu neće igrati naša reprezentacija, ovde će nastupiti nekoliko veoma kvalitetnih selekcija, pa ovim putem pozivam navijače, učenike zrenjaninskih škola, sve ljubitelje košarke da dođu na utakmice i uživaju u atraktivnim mečevima. Košarkaški savez Srbije, čiji sam odnedavno potpredsednik, pomagaće regionima u cilju još veće popularizacije ovog sporta. Generalno su finansije najveći problem, a to je slučaj i sa klubovima, u lokalnim sredinama, pa pozivam i lokalne samouprave da pomognu, ovde, konkretno, mušku i žensku ekipu "Proletera" – rekla je Jokovićeva.
 
 
Ispred organizatora Evropskog prvenstva u košarci za žene do 20 godina, Košarkaškog saveza Vojvodine, novinarima se obratio predsednik ovog saveza i predsednik Organizacionog odbora prvenstva, dr Lazar Pantelić. On je naglasio da je odluka da domaćini budu Novi Sad i Zrenjanin doneta iz više razloga – dvorana koje ispunjavanju stroge uslove FIBE, dokazanih organizacionih sposobnosti i odgovarajućih smeštajnih kapaciteta.
- Zrenjanin, kao grad, ima veliki sportski potencijal i istoriju, najstariju sportsku halu na Balkanu, popularni "Medison", prelepu novu dvoranu, a ženska košarka je dugo u prvoligaškom društvu. Reprezentacija Srbije će igrati mečeve u Novom Sadu, ali će se 1. jula, u 20.30 časova, predstaviti i publici u Zrenjaninu, u prijateljskom meču protiv Francuske, koji će najaviti Evropski šampionat – rekao je Pantelić.