Kamp mladih na Čenćanskim jezerima

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić posetio je u nedelju kamp mladih koji su na jezerima u Čenti organizovala udruženja "Eko talas'', "LEI'' i Turističko društvo "Jezera", u okviru obeležavanja "Dana Dunava" za učesnike akcije čišćenja Tamiša.
U sklopu kampa organizovane su radionice na temu: osnove posmatranja ptica, reka i mi, a preneta su i iskustva iz Poljske o tome kako koristiti prirodne resurse na održiv način.

 


- Ovaj projekat, koji je finansirao Grad Zrenjanin, okupio je mlade ljude iz naseljenih mesta uz obalu Tamiša. Akcija je počela u subotu, u Banatskom Despotovcu, zatim u Botošu, Tomaševcu, Farkaždinu, Orlovatu i evo danas u Čenti gde je organizovano druženje tih mladih koji su vredno radili. Ovom akcijom pokazali su kako se treba očuvati reka, kako se ponašati da bi priroda ostala očuvana. Drago mi je što sam čuo da će danas biti pokrenuta inicijativa za formiranje udruženja mladih, a koje će okupiti članove iz naseljenih mesta kraj Tamiša – rekao je Kaurić napominjući da kamp ima mnogi širi značaj s obzirom da su generalni pokrovitelji Vlada Republike Rumunije i Vlada Republike Srbije.

 


Nenad Nikolić, predsednik građana "Eko talas" iz Tomaševca, kaže da je u sklopu akcije uklonjen plutajući otpad i da je tom prilikom zaključeno da postoji niz zajedničkih problema.
- Mladi su rešili da nešto po tom pitanju učine i to je veoma pozitivno. Dogovorili smo se da se danas okupimo ovde u Čenti. Simbolika je bitna, jer su se ovde na jezerima nekada organizovali Dani Čenćanskih jezera kada je bilo puno ljudi, a to bila manifestacija za koja je okupljala i staro i mlado. Nažalost, imate priliku da vidite kako jezera sada izgledaju. Mi smo došli da podržimo naše kolege iz Čente da priču ponovo pokrenemo i da u zajedničkom razgovoru donesemo određene zaključke koje ćemo uputiti Gradu Zrenjaninu, Pokrajini i Republici – rekao je Nikolić.
Prema njegovim rečima, udruženje "Eko talas" učestvuje u međunarodnom projektu "Kamp mladih u Letoniji" a koje se bavi pitanjima mladih u ruralnim sredinama. U sklopu toga uskoro će biti raspisan konkurs na koji će se moći prijaviti zaineresovani mladi ljudi.