Krajem leta počinje rekonstrukcija zatvorenog bazena

Grad Zrenjanin je obezbedio deo sredstava da već krajem leta započne temeljnu rekonstrukciju zatvorenog bazena, kako je to i ranije najavljivano, saopštio je gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov.

 


-Ozbiljni zahvati su već preduzeti: obezbeđeno je grejanje, rekonstruisana kotlarnica, postavljeni klima uređaji i može se s reći da je rekonstrukcija ovog važnog sportskog objekta već u toku. Pre svih ovih radova obezbeđena je kompletna projektno-tehnička dokumentacija, što nije obezbeđeno u više od od dvadeset pet godina koliko bazen radi.Takođe bazen je konačno postao vlasništvo grada, te nesmetano možemo obezbediti sve potrebne dozvole za izvođenje radova. Podsećam vas da se pre toga kompletan kompleks bazena vodio na NVO Sportski savez grada Zrenjanina i postojala je mogućnost da grad  izgubi vlasništvo nad ovim objektom.
Zatvoreni bazen u Zrenjaninu prošle godine zatvoren po nalogu nadležne inspekcije, zbog dotrajalosti i nefunkcionalnosti. Dve godine pre toga, Građevinski fakultet u Beogradu sačinio je studiju o stanju ovog objekta i upozorio tadašnju gradsku vlast da je neophodna hitna sanacija.
Ni tada, ni ranije, niko nije želeo da se time ozbiljnije pozabavi i započne rekonstrukciju i zatvori bazen,pre svega zbog nepopularnosti ovog poteza i  visoke cena radova. U ovaj objekat, koji je iznedrio državne prvake i vrhunske sportiste, nije uložen niti jedan dinar više od tri decenije. I taj podatak, takođe, mnogo govori o nama. U međuvremenu paralelno sa radovima na zatvorenom bazenu uspeli smo da obezbedimo uslove za rad otvorenog bazena, kako bi građani i sportisti mogli da letnju sezonu iskoriste za sportske aktivnosti i razonodu.
Godinu dana smo imali zatvoren bazen i otežane uslove za trening naših sportista. Grad Zrenjanin se maksimalno potrudio da im u tom periodu pomogne. Svakog meseca je izdvajano pola miliona dinara za troškove njihovog prevoza na trening u okolna mesta, izlazili smo im u susret i nekima od njih rešavali važna životna pitanja. Plivač Ivan Lenđar, na primer, dobio je od Zrenjanina stan na korišćenje. Vrlo sam ponosan i zadovoljan što smo uvek odgovarali na potrebe svojih sportista i što izdvajamo znatno više sredstava za sport nego mnogi drugi gradovi. Valja napomenuti da svi sportski klubovi grada Zrenjanina POTPUNO BESPLATNO ( a to znači i plivački i vaterpolo klub ) koriste sve termine za trenige i utakmice u svim sportski objektima nad kojima vlasništvo ima grad Zrenjanin.
Ukupna izdvajanja za sport na nivou našeg grada su 130 miliona dinara i to je novac koji se koristi za održavanje objekata, za programske aktivnosti, za finansiranje 110 sportskih  organizacija i plata za 24 trenera. Iz tekućeg budžeta finansiraju se sportska takmičenja.
Da bi upravljanje ovim sredstvima bilo transparentnije osnovali smo, kao što je poznato, i  javno preduzeće „Sportski objekti“ koje je preuzelo odgovornost za upravljanje sportskim objektima i raspodelu sredstava. Ovu ulogu je ranije imao Sportski savez koji ima status nevladine organizacije i kao takav nema podršku pratećih gradskih službi koje uveliko olakšavaju funkcionisanje i upravljanje sredstvima.
Kao i svi Zrenjaninci, ponosan sam na naše sportiste i njihove rezultate. Verujem da je naša obaveza da im obezbedimo uslove da treniraju i rade na sebi i mi to i radimo, čvrsto uvereni u njihove dalje pobede – navodi se u tom saopštenju.