Otkriveno spomen-obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991-1999. godine

U prisustvu članova porodica i rodbine, čelnika lokalne samouprave Grada Zrenjanina, udruženja boraca naroodnooslobodilačkog rata i ratnih sukoba na prostorima nekadašnje Jugoslavije, ratnih vojnih invalida i sveštenstva SPC, danas je u Zrenjaninu otkriveno i osveštano spomen-obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991-1999. godine, sa teritorije Grada Zrenjanina. 
 
      
 
Na platou ispred zgrade nekadašnjeg "Komiteta", po zamisli arhitekte Milice Kovač, realizovano je spomen-obeležje u vidu tri zasebna spomenika, spomen-česme i vodene površine, na kom su ispisana imena 50 naših sugrađana, pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. 
 
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, poručio je da ni jedan zločin ne sme ostati nekažnjen i da se ni jedan izgubljeni život ne sme zloupotrebiti u političke svrhe i raspirivanje verske ili nacionalne mržnje.
- Na ovom spomeniku nisu uklesana samo nečija imena i prezimena, već je svako od njih imao svoje želje, planove, ambicije, imali su svoje živote prekinute ratom koji sigurno nisu želeli, niti su za njega na bilo koji način odgovorni. Istoriju, na žalost, ne možemo promeniti i vreme ne možemo vratiti unazad, ali možemo iz perioda za nama izvući važne pouke, koje će nam pomoći da se okrenemo ka budućnosti. Bol koji danas osećaju porodice pokojnika je nenadoknadiv i ja im izražavam svoje najdublje saučešće. Njihovi životi treba u svakom trenutku da nas podsećaju da moramo činiti sve što je u našoj moći da do ratova više nikad ne dođe – rekao je gradonačelnik Mihajlov i dodao da naša deca moraju rasti u bezbednoj Srbiji, u kojoj se iz školskih klupa ide na fakultet, na radna mesta, u kojoj se stvara porodica i razmišlja o budućnosti, u kojoj se, umesto oružja, u rukama drže kompjuteri.
 
- U ime te i takve Srbije, odajemo danas počast našim sugrađanima, poginulima u ratovima na prostorima nekadašnje Jugoslavije, u periodu od 1991-1999. godine – poručio je dr Mileta Mihajlov, koji je potom, zajedno s predsednikom Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandrom Martonom, položio venac na spomen-obeležje. 
 
      
 
Prisutnima su se obratili i predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Zrenjanina Jovica Pilipović, a ispred porodica poginulih boraca, Jovanka Pavlović. Vence na spomen-obeležje položili su i predstavnici SUBNOR Zrenjanin, Udruženja ratnih vojnih invalida Zrenjanina, Vojvodine i Srbije, kao i članovi porodica i rodbine poginulih.
 
Podizanje spomen-obeležja finansirao je, u iznosu od oko 1,3 miliona dinara, grad Zrenjanin, i ono je danas konačno završeno i otkriveno, nakon što su, tokom poslednjih desetak godina, u više navrata menjani zamisao o njegovoj izgradnji, idejno rešenje i lokacija.