Press-konferencijom i prezentacijom najavljena 34. sednica Skupštine grada

Скупштина
Konferencijom za novinare, sazvanoj od strane predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Aleksandra Martona, kao i javnom prezentacijom dve značajne tačke dnevnog reda, danas je najavljeno održavanje 34. sednice Skupštine grada Zrenjanina. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine najavio je sednicu, koja će se održati u petak, 1. jula, kao poslednju pred letnju pauzu i izdvojio neke od tačaka predviđenog dnevnog reda. Pred odbornicima će se naći Predlog odluke o donošenju Prostornog plana grada Zrenjanina, Predlog Odluke o usvajanju Regionalnog plana upravljanja otpadiom za Grad Zrenjanin i opštine Sečanj, Titel i Kovačica, kao i predlozi rešenja o obrazovanju i imenovanju Odbora za poljoprivredu Grada Zrenjanina i Saveta za ravnopravnost polova. 
- Svi politički činioci u gradu zaista su dali sve od sebe da Zrenjanin, što se tiče  onog Prostornog plana na republičkom nivou, bude u što boljoj poziciji. O toj problematici je dosta toga rečeno, a sada je na odbornicima Skupštine grada, nakon što je potvrđeno da je naš Nacrt Prostornog plana u saglasnosti sa pokrajinskim i republičkim planom, da aktivnim učešćem doprinesu usvajanju lokalnog plana, dokumenta koji u mnogo čemu određuje budući razvoj naše sredine – istakao je Aleksandar Marton.
 
 
Zatim je, u Baroknoj sali Gradske kuće, održana prezentacija namenjena odbornicima Skupštine grada Zrenjanina, funkcionerima Grada Zrenjanina, predstavnicima javnih preduzeća i medija, na kojoj su detaljnije objašnjeni Predlog Odluke o donošenju Prostornog plana Grada Zrenjanina i Predlog Odluke o usvajanju Regionalnog plana upravljanja otpadom za grad Zrenjanin i opštine Sečanj, Titel i Kovačica, koji će se naći na dnevnom redu predstojeće 34. sednice Skupštine grada Zrenjanina, zakazane za petak, 1.jul 2011. godine. 
 
 
Branka Bajović, odgovorni planer za izradu Prostornog plana Grada Zrenjanina ispred stručne službe JP "Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina", istakla je da је Prostorni plan najvažniji planski dokument za svaku lokalnu samoupravu, pa tako i za Zrenjanin, jer daje pravac razvoja, određuje namenu prostora i definiše uslove održivog i teritorijalnog razvoja grada.
- Osnovni pravci razvoja Grada Zrenjanina su definisani kroz četiri osnovne namene površina: poljoprivrednog zemljišta, vodnog zemljišta, šumskog i građevinskog. Pri izradi smo vodili računa da maksimalno zaštitimo poljoprivredno zemljište, uspeli smo da povećamo površine pod šumskim zemljištem, a i vodno je takođe neznantno povećano. I građevinsko zemljište je povećano, većinom za razvoj novih radnih zona, pa će se tako uglavnom sve više aktivnosti odvijati između radne zone "Jugoistok 1" i sportskog aerodroma "Ečka" – izjavila je Branka Bajović.  
 
     
 
Dejan Jovanov, načelnik Odeljenja za poslove zaštite životne sredine Gradske uprave Zrenjanin, koji je prezentovao prisutnima Predlog Odluke o o usvajanju Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Zrenjanin i opštine Sečanj, Titel i Kovačica, objasnio je da Nacionalna strategija upravljanja otpadom predviđa izgradnju 29 regionalnih deponija na teritoriji cele Srbije.
- Regionalna deponija u Zrenjaninu je jedna od njih, tako da mi imamo zakonsku obavezu njene izgradnje. Podsećam i da je Regionalni plan upravljanja otpadom najosnovniji dokument u toj oblasti na teritoriji celog regiona, a usvajanjem ovog dokumenta stvorila bi se dobra proizvodna i poslovna šansa u otpadnoj industriji, koja se sve više razvija, a koja bi donela otvaranje novih radnih mesta za građane Zrenjanina – objasnio je Jovanov.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1043/grb_zrenjanin_150px.jpg