''Rafailo Banatski'' na Međunarodnom festivalu duhovne muzike u Nišu

Zrenjaninsko Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" nastupilo je na  Međunarodnom festivalu duhovne muzike "Muzički edikt" u Nišu, organizovanom s ciljem promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Konstantinopolj, vezi između Istoka i Zapada.
 
 
Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije, kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou. Na festivalu su učestvovali horovi iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Poljske, Bugarske, Grčke, Italije kao i horovi iz Srbije i Republike Srpske. Naš grad i Crkvenu opštinu predstavljalo je Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski", pod dirigentskom palicom profesora Nina Rajačića.
 
Oni su na pretposlednjoj revijalnoj večeri, posle Hora sveštenika Poljske pravoslavne crkve i Hora RTS-a, pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, koji su pevali prethodne večeri,  učestvovali zajedno sa horom iz Prokuplja i Dečjim horom "Vinica" iz Ukrajine. Najinteresantnije za horske sladokusce je, svakako, bilo završno veče, na kom su nastupili Crkvenopevačka družina "Branko" iz Niša, ujedno i glavni organizatori ovog festivala, i Tri čuvena basa profundo Vladimir Miler, Mihail Kruglov i Sergej Kočetov, iz Sankt Petersburga.
 
O  značaju ovog festivala za srpsku kulturu i našu zemlju uopšte, govori i to da je na prošlogodišnjem otvaranju pevao čuveni hor Državne akademske kapele "Glinka" iz Sankt Peterburga.
 
 
Ovo je još jedna aktivnost zrenjaninskog hora u okviru proslave dvadesetogodišnjice postojanja. Treba napomenuti i to da će Ženski hor pevačkog društva "Prepodobni Rafailo Banatski", pod vođstvom Senke Milisavljević, učestvovati na koncertu u hramu Svetog Save u Beogradu na Vidovdan, zajedno sa Pevačkim društvom "Mokranjac" iz Beograda i Prvim beogradskim pevačkim društvom.