Sedamdeset godina od formiranja Štaba NOP Vojvodine

Na današnji dan pre 70 godina, 23. juna 1941. godine, na periferiji tadašnjeg Petrovgrada, salašu Žarka Turinskog, formiran je Štab narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Vojvodine, čime je, samo dan nakon napada fašističke Nemačke na Sovjetski savez, praktično, otpočeo narodni ustanak na teritoriji Vojvodine. Ovaj štab kasnije je preimenovan u Glavni štab NOP Vojvodine, a u njegov sastav ušli su: Danilo Grujić, komandant, Toza Marković, politički komesar i Žarko Turinski, član.
 
Tim povodom, na spomen-obeležje posvećeno ovom događaju, vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina, gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata, vojnih penzionera, gradskih odbora Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ispred Grada Zrenjanina, venac su položili gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. 
 
      
 
Predsednik Skupštine grada naglasio je da Zrenjanin treba da se ponosi istorijskom činjenicom da je jedan od prvih štabova odreda Narodnooslobodilačke vojske na prostorima Balkana formiran upravo na banatskoj zemlji, na nekoliko kilometara od grada.
- Naši sugrađani su pokazali veliku hrabrost u porobljenoj Evropi te 1941. godine i stali nasuprot fašista, koji su porobljavali državu po državu. Lokalna samouprava želi da obeleži 70. godišnjicu od formiranja Štaba NOP odreda Vojvodine, ali želimo i da podsetimo na strahotu ideja fašizma, nacizma, klerofašizma i rasizma, koje su odnele mnogo života. Na žalost, danas i u našoj, ali i drugim državama, imamo i dalje prisutne njihove pojavne oblike, pa je značaj ove godišnjice upravo na podsećanje na antifašističku borbu. Obeležavanjem ovakvih datuma, sećamo se semena zla, koje je unesrećilo milione života širom sveta, a tako nećemo zaboraviti i sve one koji su ustali protiv ideja i ideologija kao što su te. Nadam se da ćemo i narednih godina imati priliku da kažemo: "Ne fašizmu", a: "Da idejama slobode i pravde" – rekao je predsednik zrenjaninske Skupštine koji se ovim povodom oglasio i posebnim saopštenjem. 
 
      
 
Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov rekao je da je današnji datum prilika da se podsetimo svih onih koji su se suprotstavili fašizmu i okupaciji.
- Danas, i na ovom mestu, okupili smo se da se još jednom zahvalimo ljudima koji su pre sedamdeset godina krenuli u borbu protiv fašizma na ovim prostorima. Došli smo da odamo poštu poginulima,  i naravno, da pošaljemo poruku budućim generacijama kako treba čuvati i braniti slobodu – istakao je gradonačelnik Mihajlov.
 
Nakon ceremonije polaganja venaca, prisutnima se obratio predsednik gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin Nedeljko Papić, a potom su, u Gradskoj kući, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton priredili prijem za predstavnike Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata.