Zrenjaninu uručen sertifikat NALED-a ''Opština sa povoljnim poslovnim okruženjem''

Načelnica Gradske uprave Grada Zrenjanina Aleksandra Odavić Mak juče je, ispred Grada Zrenjanina, na svečanosti u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, primila sertfikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), koji se dodeljuje gradovima i opštinama sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ovim se naš grad svrstao među malobrojne lokalne samouprave u Srbiji koje se mogu pohvaliti da su ispunile zahtevne kriterijume za dobijanje ovog značajnog dokumenta, o čemu je odluku, krajem prošle godine, donela Verifikaciona komisija NALED. 
 
     
 
Dobijeni sertifikat omogućiće Zrenjaninu dalju promociju i upoznavanje potencijalnih investitora sa mogućnostima ulaganja, pre svega u novoj industrijskoj zoni, čije je opremanje finansirala EU. Zahvaljujući na priznanju, načelnica zrenjaninske Gradske uprave je izrazila očekivanja da će potvrda o povoljnom poslovnom okruženju doprineti popunjavanju industrijskih zona i da će Grad Zrenjanin svojim aktivnostima opravdati dobijeni sertifikat.
 
Svečanosti u Domu Narodne skupštine prisustvovalo je više eminentnih gostiju, ambasadora i predstavnika stranih kompanija koje su odlučile da investiraju u Srbiji, pa su se tako dobitnicima sertifikata obratili ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik, ambasador Japana Tošio Cunozaki, ambasador Švajcarske Ervin Hofer, predstavnici kompanija Nestle, Simens i Gorenje, potom ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, dok je sertifikat uručio predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić. 
 
      
 
Osim Zrenjaninu, Sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju juče je uručen predstavnicima Niša, Čačka, Valjeva, Zaječara, Stare Pazove, Rume i Sremske Mitrovice. Prethodno je ovaj sertifikat dobilo još osam lokalnih samouprava u Srbiji.
 
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić je na dodeli sertifikata rekao da su lokalne samouprave shvatile značaj unapređenja uslova poslovanja, odnosno načina pružanja usluga privredi i građanima. On je istakao da nema velikih investicija bez aktivne uloge lokalne samouprave i dodao da sada u Srbiji postoji tržišna utakmica između lokalnih samouprava kako bi privukle investitore i otvorile nova radna mesta. Gradovi i opštine će, prema rečima Ćirića, u narednom periodu imati veće nadležnosti ali i veću odgovornost.
 
      
 
Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik je rekla da je sertifikat NALED-a jedan od najznačajnijih projekata koje finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID i dodala da su opštine koje su dobile taj dokument pokazale da su posvećene razvoju lokalne ekonomije i žele da privuku investitore, dok je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki kazao da japanski investitori pre ulaganja u neku zemlju ispitaju sve okolnosti pod kojima će poslovati.
 
Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj jedina je poslovna asocijacija u Srbiji koja u svom članstvu okuplja sva tri sektora društva (privatni, javni i civilni), a čije aktivnosti i ciljeve podržavaju institucije Vlade Republike Srbije i međunarodne razvojne organizacije. Takođe, NALED predstavlja sponu između lokalnog i nacionalnog nivoa, kao organizacija koja za glavni cilj ima stvaranje povoljnog poslovnog okruženja u Srbiji.