Kompanija ''MEDICAL WASTE DISPOSAL'' gradi pogone u industrijskoj zoni ''Ečka - Jugoistok''

Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, i suosnivač kompanije "Medical Waste Disposal" Jelena Sudarev potpisali su ugovor o investiranju, na osnovu kog će ova kompanija u industrijskoj zoni "Ečka – Jugoistok" izgraditi proizvodne pogone za tretiranje medicinskog otpada i zaposliti 25 radnika u prvoj fazi. 
 
 
Kompanija "Medical Waste Disposal" osnovana je 2009. godine u Zrenjaninu. Osnivači su naši sugrađani dr Miroslav Poznić i Jelena Sudarev. Kompanija je jedinstvena u Srbiji i usko profilisana za pružanje usluga vezanih za tretiranje i transport medicinskog otpada. Ujedno poseduje i proizvodnju potrošnog materijala za sakupljanje medicinskog otpada (kutije za oštre predmete i kese za infektivni otpad) atestirane po najstrožim evropskim strandardima.
 
Osnovna delatnost kompanije je sakupljanje i transport medicinskog otpada, i jedan je od lidera u toj oblasti, poslovanje ove kompanije je dobar primer kako očuvati životnu okolinu, uz primenu najstrožih evropskih standarda. Kupovinom zemljišta u novoj industrijskoj zoni, kompanija planira da proširi svoje kapacitete i odgovori na nove zahteve tržišta, u prvoj fazi stvorice se uslovi za zapošljavanje 25 Zrenjaninaca, a kada proizvodnja dostigne pun kapacitet očekuje se da još 25 ljudi pronađe posao u ovoj kompaniji.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da se rešavanjem velikog problema uklanjanja medicinskog otpada u Srbiji bavimo tek nekoliko godina, a da je Zrenjanin jedan od retkih gradova u zemlji koji je odmakao u ovom projektu i koji je u bolnici uspeo da reši problem sanacije medicinskog otpada.
-  Zahvaljujući ovoj investiciji, otvaraju se mogućnosti za tretiranje i transport medicinskog otpada u širim okvirima, iz ambulanti i privatnih ordinacija. Osim ovog aspekta, investicija je značajna i što će omogućiti zapošljavanje određenog broja ljudi, što je prioritet lokalne samouprave – istakao je Mihajlov.  
 
- Smatramo da se u Zrenjaninu može pokrenuti ovakva proizvodnja i ostvariti uspešna ekološka priča u jednoj od perspektivnih grana, takozvanoj "zelenoj industriji", pa smo iz tih razloga upravo u svom gradu osnovali jednu ovakvu kompaniju – navodi jedan od osnivača "Medical Waste Disposal", dr Miroslav Poznić i dodaje da je kompanija od osnivanja ostvarila saradnju sa više od 700 privatnih i državnih medicinskih ustanova.
- Sve to ostvarili smo radeći u iznajmljenim prostorima, često u dosta skromnim uslovima, ali smo ipak uspeli da ostvarimo proizvodnju po evropskim standardima, nalik onoj u Evropskoj uniji. Radimo po američkoj tehnologiji i obezbeđujemo i stručnu edukaciju za korisnike naših usluga. Trenutno imamo 11 zaposlenih, a dalja zapošljavanja zavisiće i od saradnje s lokalnom samoupravom, koja je do sada bila korektna – ističe Poznić.
 
 
On je naveo da će u gradnju novih pogona u industrijskoj zoni biti uloženo 500 hiljada evra, i dodao da je firma članica međunarodne asocijacije za čvrsti otpad i Saveta za reciklažnu industriju Privredne komore Srbije, pa je to još jedan od načina da se pomogne zrenjaninskoj privredi, u cilju ostvarenja zajedničkih interesa.