Prijem za šahovske nade Zrenjanina

Goran Kaurić, zamenik gradonačelnika Zrenjanina, priredio je juče prijem za prvaka Srbije u šahu u kategoriji igrača do 8 godina, Aleksu Savina i vicešampionku Srbije u kategoriji do 10 godina, Adrijanu Đermanović. Uz ove najmlađe šahovske nade iz našeg grada, prijemu je prisustvovao i njihov trener, FIDE majstor Nebojša Somborski. 
 
 
Laskavo priznanje najboljeg, odnosno drugoplasirane u Srbiji, Savin i Đermanovićeva zaslužili su na Kadetskom prvenstvu Srbije, održanom nedavno u Kragujevcu. U konkurenciji je bilo 92 devojčice i 153 dečaka, koji su se nadmetali u po šest uzrasnih kategorija. Oboje su odlični učenici OŠ "Žarko Zrenjanin" u Zrenjaninu i članovi šahovskog kluba "Radnički".
 
Čestitajući im na ovom uspehu, zamenik gradonačelnika Zrenjanina rekao je da mladi ljudi iz našeg grada, zahvaljujući velikom uloženom radu i talentu, postižu izvanredne sportske rezultate. 
- I pored evidentno nedovoljne društvene brige o sportu, mi se, kao lokalna samouprava, trudimo da jednim novim odnosom prema programskim aktivnostima i sportu opšte, pokrenemo neke stvari i da  se već od naredne godine više pozabavimo upravo klubovima koji se uglavnom bave radom s decom i omladinom. Interes nam je da se što više dece bavi sportom, a da to ne finansiraju sami roditelji, kao što je sada uglavnom slučaj – istakao je Kaurić i obećao podršku mladim šahistima već za naredno takmičenje za koje se pripremaju, 10. septembra u Bugarskoj.
 
      
 
- Šahovski klub "Radnički" danas okuplja najkvalitenije mlade šahiste u gradu, poput Adrijane i Alekse, a tu je još nekoliko dečaka i devojčica koji su izuzetno talentovani - ističe trener Somborski. - I kod nas je, nažalost, prisutan problem finansiranja, tako da troškove učešća dece na turnirima uglavnom snose roditelji.  
 
 
Adrijani Đermanović titula prvakinje Srbije izmakla je za nijansu, i to nakon tromeča između igračica koje su delile prvo mesto na takmičenju u Kragujevcu. Ona je već učestvovala i na međunarodnim turnirima, a s obzirom da će i naredne godine nastupati u istoj uzrasnoj kategoriji, od nje se i dalje očekuju dobri rezultati. Aleksa Savin prelazi u kategoriju igrača do 10 godina, u kojoj će biti teže odbraniti osvojeno, ali trener Somborski veruje u njegov talenat i nagoveštava nove titule. 
- On je već pobeđivao i u konkurenciji u kojoj je bilo igrača i pet-šest godina starijih od njega, pa uz ispravljanje određenih grešaka, verujemo da Aleksa može do titule prvaka države i u višoj kategoriji – ističe Nebojša Somborski.