Gradski duvački orkestar uspešno nastupao u Mađarskoj

Zrenjaninski Gradski duvački orkestar vratio se sa nastupa u Mađarskoj, gde je u Dunaujvarošu i Maku nastupao u okviru proslave 20. avgusta, Dana mađarske državnosti i prvog mađarskog kralja, Svetog  Stefana (Sent Ištvan). 
 
      
 
Gradski duvački orkestar, pod dirigentskom palicom Branislava Gagića i Đerman Imrea, nastupio je 19. avgusta na XV festivalu duvačkih orkestara i mažoretkinja, koji se svake godine održava na gradskom trgu u Dunaujvarošu. U programu su učestvovali duvački orkestri iz Zrenjanina, Subotice, Zenice (BiH) i dva orkestra iz Mađarske – iz Solta i Dunaujvaroša, a tom prilikom zamenik gradonačelnika Dunaujvaroša, Gomboš Ištvan, uručio je Branislavu Gagiću pehar i posebnu zahvalnicu za učešće na festivalu, na kom je naš orkestar nastupao i ranijih sezona.
 
      
 
Duvači iz Zrenjanina svirali su u Dunaujvarošu i sutradan - na ostrvu Salki u Dunavu, gde stanovnici ovoga grada tradicionalno obeležavaju državni praznik. Udruženi sa tamošnjim orkestrom, Zrenjaninci su, između ostalog, odsvirali i mađarsku nacionalnu himnu, a posebnu čast da diriguje imao je Đerman Imre. Tom prilikom upriličen je i susret s gradonačelnikom Dunaujvaroša, Černa Gaborom, koji je takođe zahvalio našem orkestru na nastupima u "Novoj varoši na Dunavu". 
 
      
 
Iste večeri, Gradski duvački orkestar je u središtu mađarskog dela Banata, gradu Mako, održao gala koncert, zajedno sa domaćim orkestrom koji slovi najboljim duvačkim orkestrom u Mađarskoj i u kom aktivno nastupa više od stotinu članova. Pun hvale za naše muzičare, dirigent orkestra u Maku i predsednik Svetske asocijacije duvačkih orkestara, maestro Čikota Jožef, i ovoga puta bio je izvanredan domaćin, a brojna publika na koncertu pozdravila je naš orkestar ovacijama i pozvala da ponovo bude gost njihovog živopisnog mesta na reci Morišu, tridesetak kilometara istočno od Segedina.