Informacija povodom pretnji upućenih mađarskoj nacionalnoj zajednici u Zrenjaninu

Vojin Diniku, predsednik Saveta za međunacionalne odnose Grada Zrenjanina, upućuje protest zbog pretnji koje je nepoznati počinilac nedavno uputio mađarskoj nacionalnoj zajednici u Zrenjaninu:
 
"Savet za međunacionalne odnose grada Zrenjanina i ja lično najoštrije osuđujemo incident kojim se pripadnicima mađarske nacionalne zajednice u Zrenjaninu upućuju pretnje smrću, reči mržnje i u kojem se poziva na proterivanje Mađara iz Vojvodine. Podsećamo da je Zrenjanin multinacionalna, multikonfesionalna i multikulturalna sredina, u kojoj se govori više od 20 jezika, i time se njegovi građani ponose već decenijama unazad. Ovakve ispade nećemo tolerisati, čak ni ako su rezultat grube šale ili neznanja pojedinaca. Svako od nas ima pravo na dostojanstven i miran život, a od nadležnih očekujemo da se u najkraćem roku pronađe i kazni svako ko ugrožava naša prava, bilo da je u pitanju Mađar, Srbin, Rumun, Slovak, Rom ili pripadnik neke druge nacije".
 
Anonimno pismo pretećeg i uvredljivog sadržaja, u kojem se vređaju predstavnici mađarske nacionalne zajednice, prošlog četvrtka je ubačeno u poštansko sanduče Reformatske crkve u Zrenjaninu. O incidentu je obaveštena i Policijska uprava u Zrenjaninu.