''Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka'' u galeriji Doma vojske Srbije

U utorak, 30. avgusta 2011. godine, u 19 časova, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije u Beogradu biće otvorena izložba "Majstori banatskog slikarstva od XVIII do XX veka" koja je realizovana u saradnji sa Medija centrom "Odbrana". Autor izložbe je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, istoričar umetnosti. Izložbu koja će trajati do 1. oktobra 2011. godine, otvoriće književnik Raša Popov.
 
Na izložbi će biti predstavljena 33 dela iz Likovne zbirke zrenjaninskog Narodnog muzeja, s ciljem da se publika upozna sa majstorima banatskog slikarstva i to od prvih putujućih ikonopisaca, preko predstavnika klasicizma, bidermajera i romantizma pa sve do modernista. Publika će imati priliku da vidi dela koja se mahom nalaze na stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja, a čiji su autori, između ostalih,  Konstantin Danil, Đura Jakšić, Uroš Predić, Stevan Aleksić, Aleksandar Sekulić, Tivadar Vanjek...Takođe, izložbu čine i retko izlagana dela, poput onih Petera Šnajdera ili Stojana Trumića. Ovo je i prilika da Beograđani, nakon više od tri decenije, u svom gradu ponovo vide i jednu od najpoznatijih slika Steve Aleksića "Veseli Banaćani", nastalu pre tačno jednog veka, 1911. godine.
 
 
Druga polovina XIX veka i početak XX veka smatra se najplodnijim periodom banatskog slikarstva kada tadašnji Veliki Bečkerek (danas Zrenjanin) postaje živo umetničko središte intenzivnih kulturnih dešavanja. Nakon školovanja u Beču, Minhenu i Pešti, mnogi se vraćaju u rodni grad ili, pak, oni sa strane dolaze tu po pozivu, tj. po angažovanju, otvaraju se prvi slikarski ateljei, priređuju prve izložbe, rađaju se ideje o pokretanju likovnih kolonija, formiraju se i prve umetničke grupe ("Velikobečkerečki impresionisti", "Zrenjaninska grupa", "Banatska grupa").
 

Danas po svom sadržaju i značaju, Likovna zbirka Narodnog muzeja Zrenjanin ulazi u red najznačajnijih vojvođanskih umetničkih kolekcija, a pojedina dela, posebno Konstantina Danila, Stevana Aleksića ili Uroša Predića, neizostavna su za proučavanje i sagledavanje sveoubuhvatne istorije srpskog slikarstva. Tokom trajanja izložbe, u prostoru Velike galerije Doma vojske, posetioci će moći da pogledaju i film u produkciji zrenjaninskog studija "Digital stil", koji predstavlja kako Likovnu zbirku Narodnog muzeja Zrenjanin, tako i samu izložbu.
 

Ovom izložbom Narodni muzej Zrenjanin ujedno obeležava 100 godina od kako je 1911. godine u tadašnjem Velikom Bečkereku sa radom počeo Muzej Torontalske županije.
 
U Maloj galeriji Doma vojske Srbije, istovremeno uz pomenutu izložbu, biće upriličena izložba plakata iz bogate izlagačke i izložbene delatnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Plakati predstavljaju odabrane izložbe iz prethodnih šest godina, tokom kojih je realizovano ukupno 174 izložbe. Zajedno sa stalnom postavkom zrenjaninskog Narodnog muzeja, od 2005. godine do danas izložbe je videlo preko 450.000 posetilaca.
 
Autorka ove postavke je Mileva Šijaković, viši kustos zrenjaninskog Narodnog muzeja.