Obeležena 70-ta godišnjica deportacije petrovgradskih Jevreja

Komemoracijom na Velikom pešačkom mostu obeležena je 70. godišnjica od progona Jevreja iz Petrovgrada – Zrenjanina. Tom prilikom, spušteni su venci u Begej, kojim su gotovo svi Jevreji iz predratnog Zrenjanina, njih više od 1200, 18. avgusta 1941. godine šlepovima deportovani u koncentracione logore u Beogradu. Ostalo ih je u gradu svega 38, pa je, tako, u samo jednom danu, tragično nestala čitava jedna ovdašnja populacija. 
 
      
 
Prisutnima na pešačkom mostu su se obratili gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, predstavnici Jevrejske opštine Zrenjanin i Saveza jevrejskih opština Srbije, jevrejske verske zajednice i preživeli učesnici Holokausta, a u gotovo svim obraćanjima preovladali su tonovi o potrebi stalnog podsećanja na Holokaust i fašistička zlodela, kako se ista nikada i nigde ne bi više ponovila.  
 
      
 
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov podsetio je da su Jevreji Zrenjanina, tadašnjeg Petrovgrada, bili poštovani građani, zanatlije, privrednici, lekari, advokati, i da su značajno doprinosili razvoju grada u mnogim oblastima.
- Prva žrtva fašističke okupacije bio je upravo Jevrejin Viktor Elek, osnivač i vlasnik ovdašnje šećerane. Nakon tragičnog 18. avgusta 1941. godine, u gradu je ostalo svega 38 pripadnika ovog naroda. Njihovi potomci danas su ovde sa nama, njih pozdravljamo i upućujemo im posebnu zahvalnost za negovanje uspomena na naše nekadašnje sugrađane – rekao je dr Mihajlov.
 
     
 
Obeležavanju godišnjice deportacije petrovgradskih Jevreja prisustvovali su i članovi hora "Hašira" iz Novog Sada, koji su otpevali nekoliko jevrejskih duhovnih pesama.
 
U ime Grada Zrenjanina venac u Begej su spustili gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton.