"Penušava strast" u Narodnom muzeju

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je otvorena izložba pod nazivom "Penušava strast“ koja obuhvata pivske čaše, krigle, bokale i čizme sa logom pivara, pivske staklene flaše i etikete iz privatnih kolekcija.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, a posetiocima se pružila jedinstvena prilika da na jednom mestu pogledaju nekoliko bogatih privatnih kolekcija posvećenih pivu.
Direktor muzeja Božidar Vorgić rekao je večeras da nijedan muzej na svetu ne može da čuva i prikuplja sve artefakte koji su vredni za kulturu istoriju i tradiciju jedne sredine.

 

 

- Zato postoje ljudi koji imaju posebnu strast i posebnu vrlinu, a to su kolekcionari, čije artefakte večeras izlažemo. Zahvaljujem se njima i svim kolekcionarima koji prikupljaju razne dokumente jer oni su deo muzejskog sistema i bez njih ne bi bilo ove izložbe -  rekao je Vorgić.
Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić je ukazao da ova postavka sve u Gradu obavezuje da se "bore za pivaru".
- Naši "Dani piva" traju već 26 godina. Siguran sam da ćemo pokrenuti pivaru i da će pivarstvo u našem gradu nastaviti da živi – rekao je Kaurić.

 


Na toj izložbi prikazana kolekcija Mihnjak Miroslava, kolekcionara pivskih etiketa od 1998. godine, a koji poseduje preko 17.000 etiketa iz preko 200 država.
Željko Grujin u svojoj kolekciji poseduje oko 4.000 različitih staklenih pivskih čaša, krigla, bokala i čizama sa logom pivara. Uskoro otvara Muzej pivskih čaša koji će biti jedinstven u Evropi a nalaziće se na adresi Balzakova 9, Zrenjanin. Lazar Ernest sakuplja pivske staklene flaše od 2007. godine. U svojoj kolekciji trenutno ima 447 punih, različitih piva iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata.

 


Veselin Berberski bavi se kolekcionarstvom od 1960. godine. Sakuplja pivske etikete, a njegova kolekcija danas broji više od 12.000 etiketa koje potiču iz preko stotinu zemalja sveta.
Kustos izložbe je mr Rajka Grubić, muzejski savetnik, etnolog, a izložba je realizovana u saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Zrenjanina.
Izložba će biti otvorena do 28. avgusta.