''Pudarsko vinogradski voćarski dani'' u Melencima

Manifestacija pod nazivom “Pudarsko vinogradski voćarski dani”, u organizaciji Udruženja vinogradara i voćara “Peskara” Melenci, biće održana u tom selu 3. septembra, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
Zamenik gradonačelnika i predsednik organizacionog odbora manifestacije, Goran Kaurić kaže da je iz godine u godinu na području Grada sve više sličnih udruženja.

 


- Primetno je da se vinogradarstvo na našem području budi i sve više hektara je pod vinogradima, a Gradu je u interesu da takva udruženja pomogne. Ova manifestacija daće priliku ljudima koji se bave vinogradarstvom i voćarstvom da poude svoje proizvode domaćim, ali i gostima sa strane, da čuju predavanja profesora iz Beograda i Novog Sada, prošire svoja znaja i unaprede proizvodnju. Siguran sam da jedan broj porodica može od toga da obezbedi egzistenciju – rekao je Kaurić.
On je podsetio na podataka da je na području Melenaca nekada pod vinogradima bilo čak 570 hektara i izrazio nadu da će se steći uslovi da tako bude i ubuduće.
Živa Milivojev, predsednik melenačkog Udruženja «Peskara» kaže da je sadnja voća i vinograda u poslednje vreme «uzela maha».
- Prošle godine zasađeno je oko 1700 mladih sadnica vinove loze i 150 sadnica voćaka, dok je ovog proleća zasađeno 3.000 sadnica vinove loze i 250 sadnica voćaka. Kada se navedu ti podaci, onda je jasno šta je suština postojanja našeg udruženja – rekao je Milivojev.
Kako je rekao atari oko Melenaca, zvani «Peskara» pogodni su za vinogradarstvo i voćarstvo.
- Devedesetih godina u Melencima je boilo stotinak jutara vinograda, međutim, sada imamo tek 45 do 50 hektara, ali nastojimo da kod mladih ljudi promovišemo sadnju novih, čak i stimulišemo da onaj ko zasadi 200 sadnica na novoj parceli dobiće još 50 besplatno, a na 10 sadnica voća jednu će dobiti besplatno, odnosno platiće je Udruženje – objasnio je Milivojev.

 program manifestacije: