Za nekoliko dana počinje proizvodnja u ''IPOKU''

Sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin danas je, nenajavljeno, zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Miletom Mihajlovim obišao zrenjaninski "IPOK" čije je proizvodne kapacitete zakupila beogradska firma "Kartonval".
Njih dvojica su, nakon obilaska fabrike, istakli zadovoljstvo što su bili u prilici da vide i čuju da pogoni u "IPOKU", posle dužeg perioda rade i što su se stvorili uslovi za zapošljavanje radnika koji će imati redovne zarade.
- Proizvodnja je bukvalno bila zamrla, a kako sam danas čuo, to je u jednom momentu dovelo do velikih problema u remontu, ali i u otpočinjanju proizvodnje jer su sirovina i proizvodi zapečeni u pogonima – dodao je on.

 


Nakon obilaska fabrike, Vasin je ukazao da je ispunjeno obećanje dato pre 6 meseci, kada je u "IPOKU" pokrenut stečaj, da će strateški partner koji će pokrenuti proizvodnju biti pronađen.
- Mnogi su tada bili skeptici, ali meni je izuzetno zadovoljstvo što firma radi, istina sve je u fazi remonta i priprema za probnu proizvodnju, ali bitno je da se pogoni čuju, da su ljudi zaposleni i da će veći deo njih biti na svojim radnim mestima - rekao je novinarima Vasin.
On je pritom istakao veliku zahvalnost firmi "Kartonval" iz Beograda koja je, kako kaže, ušla u rizičan proces sa najboljom mogućom namerom, tako da će strateška proizvodnja skroba kao sirovine koja jeste značajna za grad, Vojvodinu, Srbiju i lokalna preduzeća, ponovo biti pokrenuta.    
- Sigurana sam, kao i gradonačelnik, da je "IPOK" dobio prave partnere, istina, kroz ugovor o zakupu, ali svaki  zakup je početak trajnije saradnje i ja se nadam da će ta saradnja biti trajnija od one predviđene ugovorm o zakupu - naveo je Vasin.
Direktor Kartonvala, Zoran Petković kaže da su fabriku uzeli "na neviđeno" i da su očekivali da će ona biti u mnogo boljem stanju, ali je istakao da je kukuruz obezbeđen i da će pored određenih problema probna proizvodnja početi za koji dan.

 


- Planirali smo da pokrenemo proizvodnju u avgustu, ali do toga nije došlo. Mislim da će "IPOK" uskoro krenuti  sa radom u tri smene kao što je to nekada bilo - naveo je Petković.
Kako je objasnio do sada je angažovano oko sto radnika, dok se za probnu proizvodnju pripremaju ugovori za prijem većeg broja zaposlenih i da će, kada počne ozbiljna proizvodnja, u zrenjaninskom Ipoku raditi oko 150 ljudi.
Proizvodnja je u "IPOKU" obustavljena u maju prošle godine, a računi te firme bili su u neprekidnoj blokadi za oko 150 miliona dinara od 12. aprila prošle godine.
Na evidenciji "IPOKA" bilo je 230 radnika, a na predlog Poreske uprave Privredni sud u Zrenjaninu doneo je aprila ove godine rešenje o pokretanju stečajnog postupka.