Prijem za predstavnike četiri organizacije slepih i slabovidih

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i predsednik skupštinskog Saveta za unapređenje položaja lica sa invaliditetom Stevica Radu primili su danas predstavnike međuopštinskih i opštinskih organizacija slepih i slabovidih iz Kragujevca, Smederevske Palanke, Bačke Palanke i Zrenjanina, kao i predsednike pokrajinske i republičke organizacije slepih i slabovidih, Uroša Tadića i Milana Stošića.
 
      
 
Predstavnici ovih organizacija okupili su se u Zrenjaninu nastavljajući tradiciju međusobnih susreta, saradnje i razmene iskustava. Predstavljajući goste našeg grada, predsednik Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih Zrenjanina, inače najstarije u Vojvodini, Vladimir Panin, istakao je dobru saradnju između lokalne samouprave i organizacije na čijem je čelu.
- Grad Zrenjanin finansira redovne plate za dva radnika zaposlena u našoj organizaciji, ali i za neke od programskih aktivnosti koje realizujemo. U drugim organizacijama situacija je teža, i snalaze se na različite načine. Iz naše organizacije je trenutno i šest članova u radnom odnosu, četvoro je telefonista, jedan radnik u prosveti i jedan fizioterapeut u Banji Rusandi. Međutim, imamo i jedanaest nezaposlenih naših članova, kao i učenika u zemunskoj školi i tri studenta na beogradskom univerzitetu – rekao je Panin i dodao da su organizaciju današnjeg susreta u Zrenjaninu pomogli Savez slepih Vojvodine, Savez slepih Srbije i Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Republike Srbije, a od organizacija u Zrenjaninu preduzeće "Net-bus" i Ribnjak "Ečka".
 
      
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je na brojne akcije i aktivnosti preduzete tokom poslednjih godina u Zrenjaninu na poboljšanju položaja slepih i slabovidih, i uopšte lica sa invaliditetom.
- Lokalna samouprava nije samo formirala Savet za unapređenje položaja lica sa invaliditetom, već može izneti i konkretne rezultate na ovom polju. Pušteno je u rad nekoliko novih semafora sa audio-signalizacijom, radi se na obaranju ivičnjaka, prisutna je i materijalna pomoć, a činjenica je i da je jedan član organizacije slepih i slabovidih, Slavoljub Epifanić, za svoje aktivnosti zaslužio i Nagradu grada Zrenjanina. Na inicijativu Saveta, ali i predstavnika udruženja lica s invaliditetom, grad je aktivan na realizaciji ideje o boljoj pristupačnosti, odnosno lakšem pristupu javnim objektima, ustanovama, gradskom saobraćaju, ne samo za lica s invaliditetom, već i za stara lica, decu, trudnice – rekao je Aleksandar Marton i primetio da, iako nije bogata kao Švedska ili Finska, na primer, država Srbija nije ni toliko siromašna da ne može da obezbedi bar normalne uslove za život osobama kojima je pomoć potrebna. 
 
Predsednik Saveta za unapređenje položaja lica sa invaliditetom Stevica Radu upoznao je goste s aktivnostima Saveta na realizaciji Akcionog plana o boljoj pristupačnosti i pozvao, kako predstavnike organizacije slepih i slabovidih, tako i druga lica s invaliditetom, da svojim predlozima i inicijativama doprinesu uspešnom radu Saveta, a samim tim i poboljšanju položaja ovih lica. 
 
Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije i sekretar Međuopštinske organizacije slepih u Kragujevcu, naveo je da u Srbiji ima oko 10 hiljada slepih i slabovidih lica, a da se ukupan broj osoba sa nekim invaliditetom poklapa s podacima Svetske zdravstvene organizacije koji govore da se radi o oko 10% ukupnog stanovništva. On je, ujedno, uputio i pohvale zrenjaninskoj organizaciji slepih i slabovidih koja je, po njegovim rečima, jedna od najaktivnijih i sposobna za realizaciju mnogo obimnijih manifestacija nego što je današnja. 
- Mislim da i zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi može služiti na čast na koji način vodi brigu o organizaciji slepih i slabovidih, jer u ovim uslovima kada je zaista kriza, a kada nije zakonska obaveza da se naše organizacije finansiraju, to je nešto što je jako dobro. U ovim uslovima retke su prilike da se ovako sastajemo i družimo, obično smo opterećeni nekim sumornim temama, pa se ja još jednom zahvaljujem zrenjaninskoj organizaciji što nam je ovo omogućila – istakao je Stošić.
 
Predstavnici organizacija slepih i slabovidih iz četiri grada nastavili su druženje na Carskoj bari, a programom posete predviđen je i obilazak etno-kuće u Belom Blatu. Neki od učesnika današnjeg susreta u Zrenjaninu najavili su ponovno okupljanje već za dve nedelje, tačnije za 15. oktobar, kada se širom sveta obeležava Međunarodni dan slepih i slabovidih lica, odnosno "Dan belog štapa".