Prijem za učesnike UNESCO kampa u Solunu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov priredio je danas prijem za decu koja su od 18–25. avgusta boravila u međunarodnom kampu u Solunu, organizovanom od strane organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO. Četrnaestoro dece iz Zrenjanina i Žitišta, uzrasta od 11-14 godina, na kamp su otputovala u organizaciji Asocijacije žena srednjebanatskog okruga i Grada Zrenjanina, a tema kampa, u kom su boravila deca iz osam zemalja, bila je "Održivi razvoj". Prijemu su, osim dece, prisustvovali i realizatori projekta i organizatori putovanja. 
 
 
U društvu svojih vršnjaka iz Grčke, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Ukrajine i Turske, naši osnovci bili su dostojni ambasadori svog grada i svoje zemlje. Iz drugog po veličini grčkog grada poneli su pregršt utisaka, od kojih su neke danas preneli gradonačelniku Mihajlovu. Dani su im bili ispunjeni sportskim aktivnostima, različitim programskim sadržajima i radionicama, prezentovanjem svog grada i svoje zemlje i druženju, sklopljena su mnoga prijateljstva i rastanak je mnogima teško pao. Deca gotovo uglas ističu da su njihove prezentacije bile najzapaženije i da su privlačili najveću pažnju u kampu. 
 
      
 
Govoreći kako je došlo do toga da deca otputuju na ovaj kamp, predsednica  Asocijacije žena srednjebanatskog okruga Milica Jovanov kaže da je ova asocijacija prihvatila poziv UNESCO Centra za žene i mir na Balkanu, čiji je član, da pošalje predstavnike Srbije u Solun, uz još sedam zemalja regiona Balkana i sredozemlja.
- Deca su morala da znaju engleski jezik, da prođu odgovarajuće lekarske preglede, da budu iz više škola s kojima Asocijacija ostvaruje saradnju, pa su tako odabrani učenici osnovnih škola "Petar Petrović Njegoš", "Vuk Karadžić", "Jovan Jovanović Zmaj", kao i dvoje dece iz opštine Žitište. Što se tiče pripreme i opreme dece, u tome je učestvovalo deset mesnih organizacija Asocijacije žena. Deca su u Solunu predstavila neke od simbola svog grada, Banata i Srbije, a čitavu aktivnost podržao je Grad Zrenjanin – istakla je Jovanova.
 
 
Gradonačelnik dr Mileta Mihajlov rekao je da će lokalna samouprava u Zrenjaninu podržati sve projekte u kojima se prepoznaje pozitivna selekcija učenika, odnosno da se najbolja i najtalentovanija deca na određen način nagrađuju za svoj trud, u nadi da će jednoga dana doprinositi razvoju grada u kom su se školovali.
 - Ova deca su u Grčkoj dostojno reprezentovala svoj grad i Srbiju. Značaj ovog skupa je velik, deca su se, uz zabavu, sport i edukaciju, lepo provela, upoznala drugačiji način života i druge kulture i vratila se srećna i prepuna utisaka. Ulaganje u decu je prava stvar, i Grad će slične projekte podržavati i u narednom periodu – rekao je dr Mihajlov.
 
Ostao je i poziv upućen domaćinima našoj deci, deci Soluna, da u dogledno vreme posete Zrenjanin, pa će to biti prilika i za nastavak saradnje započete tokom trajanja kampa u ovom lepom grčkom gradu.