Redakciji školskog časopisa foto aparat na poklon

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se svake godine obeležava 8. septembra, Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina posetio je danas redakciju školskog časopisa "Teslini koraci", koji uređuju učenici zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla". Predsednik zrenjaninske Skupštine ovom prilikom uručio je mladim novinarima digitalni foto aparat, poklon Skupštine grada Zrenjanina. Marko Markov, tehnički urednik časopisa, zahvalio je u ime cele radakcije i pohvalio kolektiv škole za slobodu u uređivačkoj politici.
- Teme biramo u dogovoru sa učenicima ove škole i imamo veliku podršku profesora i direktorke, koji nam se ne mešaju u uređivanje časopisa, već ga kreiraju zajedno sa nama. Tekstovi su namenjeni đacima, ali i učenicima osnovnih škola u gradu i selima, jer je ideja da ih našim šaljivim stilom privučemo kako bi se pri izboru srednje škole odlučili baš za "Nikolu Teslu" – objasnio je Marko Markov, koji je za konkurs za "Tesline korake" čuo od profesorice i od tada se bavi novinarstvom, koje mu se, kako je rekao, činilo teškim u početku, ali kako su teme odmicale jedna za drugom, bivalo je sve lakše i lepše. 
 
 
Sonja Molkuc, direktorka zrenjaninske Elektrotehničke i građevinske škole istakla je da se ove godine, zahvaljujući redakciji školskog časopisa, po prvi put tražilo mesto više za upis.
- Napravili smo jedan pionirski poduhvat i predstavili budućim srednjoškolcima našu školu na jedan drugi način: na najjeftinijem papiru u raznim bojama, najprostijom tehnikom i uz minimum finansijskih troškova, napravili smo flajere i delili ih po osnovim školama, a potom smo organizovali prezentacije naše škole. Procenjujemo da je ovim projektom bilo obuhvaćeno oko 600 učenika, a naša mlada redakcija iznela je pripremu svega: od smišljanja tekstova, grafike, pripreme i štampanja. Na taj način smo, uz pomoć mladih novinara i njihove kreativnosti, približili srednju školu  "Nikola Tesla" deci i ove godine upisali u svim tehničkim smerovima maksimalan broj odeljenja, uz zaista ogromno interesovanje – rekla je Sonja Molkuc, koja se ovom prilikom zahvalila i na podršci lokalne samouprave i razumevanju za potrebe školske redakcije.
 
     
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, podsetio je da je časopis "Teslini koraci" prošle godine bio dobitnik niz priznanja i da je značaj ovakvih primera dobre prakse u Zrenjaninu višestruk.
- Još tada smo prepoznali kvalitet rada ove mlade redakcije i činjenicu da je časopis poslužio mladim ljudima za informisanje o smerovima i školskim aktivnostima, odnosno pomogao pri izboru srednje škole. Drago mi je što sam danas čuo i da se njime razvija demokratski duh, jer direktorki i profesorima ne smeta kada njihovi đaci objave njihovu karikaturu ili neki njihov lapsus, što je dobar put da se mladi ljudi pripreme za ono što ih čeka u životu i dobar put ka razvijanju slobodnog duha i kritičkog stava. Sa sigurnošću mogu da kažem da se nećemo ljutiti ni ako jednog dana budu kritički nastrojeni prema lokalnoj vlasti, jer smo ostavili iza sebe vreme kada se razmišljalo na jedan način, a svaki drugi kažnjavao – zaključio je predsednik Skupštine grada Zrenjanina, dodajući da je poražavajuća činjenica da je na Međunarodni dan pismenosti 2011. godine, u Srbiji čak milion ljudi, starijih od 15 godina, bez osnovne škole, a oko 50 odsto odraslih koji su završili samo osnovnu školu, ali funkcionalno nepismenih. Kako je istakao, "Teslini koraci" promovišu i kulturu pisane reči i čitanja, što budi nadu da će sledeće godine statistika pokazati optimističniju sliku pismenosti u Srbiji.  
 
 
Školski časopis "Teslini koraci" izlazi na šest jezika: srpskom, engleskom, mađarskom, nemačkom, slovačkom i rumunskom, a projekat je finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i prošle godine je ocenjen kao jedan od najboljih projekata ove vrste u Vojvodini. Časopis izlazi od osnivanja Elektrotehničke i građevinske škole "Nikola Tesla", odnosno od 1973. godine, a koncept je pratio negovanje osećaja multikulturalnosti u školi, širenje te ideje u gradu Zrenjaninu i promovisanje škole kod budućih srednjoškolaca.