Više hiljada Zrenjaninaca posetilo ''Noć istraživača''

Po prvi put organizovanu u Zrenjaninu, a drugi put u gradovima Srbije, manifestaciju "Noć istraživača" posetilo je u petak, 23. septembra, više hiljada naših sugrađana, pretežno mladih. U prostorima Kultrurnog centra i Narodnog muzeja, istraživači i predavači su na popularan i zanimljiv način, eksperimentima, prezentacijama, u interaktivnim radionicama i igri, pokušali da odgovore na pitanja iz gotovo svih oblasti naučnih istraživanja, da naučne "misterije i tajne" što "plastičnije" prenesu posetiocima i zainteresuju ih da i sami počnu da razmišljaju na "naučni" način. 
 
     
 
Virtuelno se putovalo u svemir, objašnjeno je kako rade vulkani, proizvodila se struja i gorivo od kućnih namirnica, pravili modeli molekula i nevidljivo mastilo, ali je prikazano i kako staviti jaje u bocu, napraviti sok u duginim bojama, ili kako naterati zrno pasulja da se kreće. Kompjuterski program omogućavao je crtanje spirale na papiru, a učesnici u saobraćaju mogli su da prisustvuju simulaciji nezgoda na putu i saobraćajnih udesa.
 
Poseban kuriozitet bio je uspostavljanje direktne video-veze iz Zrenjanina sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja - CERN, lociranom u blizini Ženeve. Posetioci zrenjaninske "Noći istraživača" mogli su tako da razgovaraju sa najpoznatijim svetskim naučnicima današnjice. Najčešća pitanja su bila u vezi sa otkrićem čestica koje se kreću brže od svetlosti, na koja su dobijali strpljiva i detaljna objašnjenja  istraživača CERN-a.
 
 
Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, a otvaranju je prisustvovao i posetiocima se obratio i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prof. dr Dragoslav Petrović. On je istakao da je tokom poslednjeg veka došlo do nezapamćenog razvoja novih materijala i tehnologija, ali da se nauka i život i danas svakodnevno sreću sa novim izazovima.
- Činjenica je da neki novi ljudi danas moraju poneti ono što je nekada bilo vezano za Teslu, Ajnštajna, Pupina ili Hajzenberga. Ova manifestacija, koja u ovim trenucima istovremeno počinje u 33 evropske zemlje,  treba da bude podsticaj upravo mladim ljudima da u nauci i istraživanju nađu svoju inspiraciju, ali i odgovornost da ono, za šta su talentovani, mogu da ostave budućim generacijama. Vlada AP Vojvodine pokrovitelj je manifestacije u Novom Sadu, Subotici i Zrenjaninu, ove svojevrsne promocije i popularizacije nauke – rekao je prof. dr Petrović.
 
      
 
Otvarajući "Noć istraživača", gradonačelnik Zrenjanina, uz zadovoljstvo što se naš grad priključio brojnim evropskim sredinama u ovoj manifestaciji, istakao je da se nauka razvijala i razvija se mnogo brže od drugih oblasti života.
- Zahvaljujući nauci, danas se živi znatno bolje i komfornije nego ranije, ali to nas obavezuje da se i dalje bavimo naukom i istraživanjima, kako bi, za neke buduće generacije obezbedili ono što su prethodne generacije obezbedile za nas. Sigurno je da sada živimo u veku nauke i veku znanja i da oni koji su pre drugih shvatili šta znači ulagati u obrazovanje i nauku danas imaju razvijeniju industriju, ekonomiju, kulturu, zdravstvo – rekao je gradonačelnik dr Mihajlov i još jednom podsetio na naučnika svetskog glasa, rođenog na ovim prostorima, Mihajla Pupina. 
 
Srbija se po drugi put priključila manifestaciji koja je ove godine istovremeno održana u 320 evropskih gradova, a počela je da se organizuje 2005. godine, na inicijativu Evropske komisije. Nakon prošlogodišnjeg "premijernog" učešća Novog Sada, ove godine su se u "Noć istraživača" uključili i Zrenjanin, Beograd i Subotica. Zrenjaninsku manifestaciju više nego uspešno organizovala je Visoka škola strukovnih studija, uz suorganizaciju Kulturnog centra Zrenjanina i Narodnog muzeja i učešće učenika deset škola i tri udruženja građana.