Zgrada ''Komiteta'' u vlasništvu Grada

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i direktor Republičke direkcije za imovinu, Bratislav Pejković potpisali su danas Ugovor o prenosu prava korišćenja nepokretnosti u državnoj svojini, na osnovu kojeg će, popularno nazvana, zgrada "Komiteta", nekadašnjih društveno-političkih organizacija, biti vraćena Gradu.

 


Gradonačelnik Mihajlov je podsetio da je ugovor potpisan na osnovu odluke Vlade donete avgusta ove godine, a da će realizacija projekta sanacije zgrade "Komiteta" u centru grada početi u narednim danima i to raspisivanjem javnih nabavki.
- Sredstva su obezbeđena u skladu sa Zakonom o podsticaju građevinske industrije Republike Srbije u iznosu od 40 miliona dinara, polovinu novca obezbeđuje Republika, a polovinu Grad Zrenjanin - naveo je gradonačelnik Mihajlov.

 


Kako je najavljeno, nakon završetka adaptacije u zgradu će se useliti sedište Srednjobanatskog okruga, sve republičke inspekcije, katastar, kao i Školska uprava Zrenjanin.
Na taj način će se građanima Zrenjanina i srednjobanatskog okruga omogućiti mnogo kvalitetnija usluga, a zaposlenima kvalitetniji uslovi rada.
Zahvaljujući na dobroj saradnji sa Republičkom direkcijom za imovinu, Mihajlov je ukazao da je pored zgrade "Komiteta", u vlasništvu Grada Zrenjanina odnedavno zrenjaninska pivara, a da je i zgrada "Motela" u završnom postupku, odnosno prenos prava korišćenja sa Republike na Grad sa firme koja je ugašena – bivši "SM turist".

 


Pejković je nakon potpisivanja ugovora istakao da je procedura za povraćaj imovine "Komiteta" trajala između dva i četiri meseca, što je u odnosu na povraćaj imovine pivare nešto duži period.
- Pivaru smo završili za manje od mesec dana. Bilo je ovde nekoliko stvari koje smo trebali da rešavamo u hodu, a sve smo to rešili zahvaljujći vrlo stručnim i agilnim ljudima u Gradskoj upravi – rekao je Pejković, napominjući da će i zgrada "Motela" vrlo brzo biti u vlasništvu Grada.
Inače, spor oko zgrade "Komiteta" počeo je još 1992. kada je Socijalistička partija Srbije, sudskim rešenjem, registrovana kao vlasnik zgrade, ali je pravosnažnom sudskom presudom zgrada vraćena u vlasništvo države pre tri godine.