Zrenjaninci uspešni u borilačkim veštinama na šampionatu u Splitu

Članovi zrenjaninskog kluba borilačkih veština "Buđinkan" Biljana Tapavički, Ajredin Ajeti i Marko Vujašević, koji su nastupali za reprezentaciju Srbije, osvojili su deset medalja na svetskom prvenstvu Gen-šin-kan u borilačkim veštinama, održanom od 25. do 28. avgusta u Splitu. Ovaj uspeh svrstao ih je u sam vrh ekipa po broju osvojenh medalja na šampionatu koji je okupio više od 380 boraca iz 28 zemalja. 
 
     
 
Prvenstvo je organizovano u disciplinama  ju-jutsu, karate, grepling i kobudo, a u reprezentaciji Srbije bilo je četiri takmičara, koji su učestvovali u svim disciplinama. Biljana Tapavički osvojila je drugo mesto u ju-jutsu borbama (do 55kg), a treće mesto u apsolutnoj kategoriji. Ona je bila prva u greplingu u apsolutnoj kategoriji, druga u kobudo kati-bo, pa je proglašena za najbolju takmičarku na ovom šampionatu. Ajredin Ajeti je bio prvi u karate borbama do 80 kg, a najbolji je bio i u apsolutnoj kategoriji. Ajeti se plasirao na drugo mesto u katama, a treći je bio u ju-jutsu borbama. Marko Vujašević pobedio je u ju-jutsu borbama u kategoriji do 95 kg, a treće mesto u apsolutnoj kategoriji. Za Srbiju je nastupila i Andrijana Krstić koja je osvojila drugo mesto ju-jutsu borbama - apsolutna kategorija. 
 
U čast reprezentativaca iz našeg grada danas je predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, zajedno sa Vojislavom Matićem, članom Gradskog veća zaduženim za resor sporta i Srđanom Bogaroškim, sekretarom Sportskog saveza Grada Zrenjanina, priredio prijem, tokom kog je bilo reči o postignutim rezultatima i planovima ovih sportista za naredni period.
 - Nove sjajne vesti o uspesima zrenjaninskih sportista na svetskim takmičenjima stigle su iz Splita, gde su naši sugrađani još jednom dokazali da je Zrenjanin grad sportova. I ovom prilikom, ispred lokalne samouprave želim da čestitam mladim reprezentativcima koji su doneli ove medalje – rekao je Aleksandar Marton, dok je član Gradskog veća zadužen za sport mr Vojislav Matić istakao da je osvajanje medalja u nesvakidašnjim disciplinama za naše podneblje dokaz svestranosti naših takmičara i nastavak lepe tradicije osvajanja svetskih medalja u borilačkim sportovima.
- Još jednom se potvrdilo da je sport oblast u kojoj možemo ravnopravno da se nosimo sa svetom i siguran sam da će i u budućnosti tako ostati – rekao je Matić.
 
          
 
Biljana Tapavički i Ajredin Ajeti, koji su prisustvovali današnjem prijemu, uglas ističu dobru atmosferu koja je vladala tokom šampionata u Splitu i zaista sportski i srdačan prijem za naše sportiste od strane tamošnje publike.
 - Želela sam da osvojim medalju u bar jednoj disciplini, međutim, desilo se da osvojim čak četiri, što je jako obradovalo ne samo mene, već i moje kolege iz reprezentacije – kaže Biljana Tapavički i najavljuje nove nastupe, ovoga puta na evropskom prvenstvu u italijanskom gradu Padovi, početkom novembra.