Nemački ''Klin - tek'' otvorio pogon u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov i vlasnik i generalni direktor "Klin – teka" Albreht Riter (Albercht Ritter) svečano su danas, u Šećeranskoj ulici, otvorili pogone te nemačke kompanije koja se bavi proizvodnjom sterilnih soba za farmaceutsku industriju i operacionih sala za bolnice i druge zdravstvene ustanove.

 


Gradonačelnik Mihajlov je, obraćajući se brojnim gostima, istakao da je svako otvaranje pogona i svako novo radno mesto, izuzetno značajno za lokalnu samoupravu.
- Ovo je rezultat dugogodišnjeg nastojanja gradske uprave da omogući povoljno poslovno okruženje i obezbedi uslove za nova ulaganja i za razvitak lokalne privrede. Očekujem da "Klin – tek" uspešno nastavi dalje, kao što je i startovao prošle godine, da osvoji značajno tržište i otvori još više radnih mesta u Zrenjaninu – rekao je Mihajlov.
Predstavljajući kompaniju, Albreht Riter rekao je da je "Klin – tek" u Srbiji registrovan jula prošle godine, sa sedištem u Novom Sadu, a da je proizvodnja u Zrenjaninu otpočela u iznajmljenom prostoru. Inače, glavno sedište kompanije nalazi se pored Štutgarta, a postoji i "ćerka" firma, registrovana u Švajcarskoj.

 


Nakon godinu dana rada u našem gradu, vlastitim sredstvima te kompanije kupljena je proizvodna hala površine od oko 1.200 kvadratnih metara, a prema rečima Ritera do sada je uloženo oko milion evra.
- Za poslovanje u Srbiji odlučili smo prvenstveno jer smo želeli da ostvarimo plasman naše robe na rusko tržište, kao i da stvorimo uslove za projekte koje ćemo realizovati sa tamošnjim partnerima. Glavni razlog zašto smo izabrali Zrenjanin jeste taj što smo čuli da ovde postoji kvalifikovana radna snaga koja nam može pomoći u osvajanju ciljeva – rekao je Riter.
Kako je objasnio, predviđeno je da u prvoj fazi, u pogonima u Zrenjaninu, bude zaposleno 15 ljudi, a potrebni su im mehaničari, električari i zanatlije iz domena montaže.

 


Svečanom otvaranju danas je prisustvovao i predsednik Regionalne privredne komore Milan Radovanović koji je istakao važnost ove investicije posebno jer je reč o novim tehnologijama, što, između ostalog, kako je rekao, govori i o tome da naš grad ima stručnjake za rad u takvim firmama.