Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar

Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata  danas se u Zrenjaninu obeležava 93. godišnjica od oslobođenja u Prvom svetskom ratu - praznik Grada Zrenjanina. Vence na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, spomen-ploču posvećenu Brigadiru Ristiću, spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, spomen-ploču u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice posvećenu srpskim dobrovoljcima i na spomenik kralju Petru I Karađorđeviću položlili su predstavnici Grada Zrenjanina, odbornici Skupštine grada, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika 1912-1920. godine, Odbora za obnovu spomenika Kralju Petru i odbornici Srpske radikalne stranke. Na Gradnuličkom groblju održan je i pomen palim srpskim i ruskim ratnicima, a činodejstvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve.
 
     
 
      
 
Ispred Grada Zrenjanina, venac na spomenik kralju Petru položili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton, kao i odbornici Skupštine grada Bosiljka Božić, Predrag Perkić, Goran Tajdić i Miroslav Tubić. Vence na ostala spomen obeležja u gradu položili su odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine Stevica Radu, odbornik Srpske radikalne stranke Darko Vujčin, odbornica Demokratske stranke Bosiljka Božić i odbornik Socijaldemokratske partije – "Ravnopravnost" Miroslav Tubić. Ispred spomenika kralju Petru I Karađorđeviću učenici zrenjaninske OŠ "Žarko Zrenjanin" izveli su prigodan poetski program. 
 
      
    
Govoreći o značaju obeležavanja 17. novembra, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić rekao je da je, nakon proboja solunskog fronta, srpska vojska brzo stigla i do Velikog Bečkereka, da je vlast predata Srpskom narodnom veću, da je tada Vojvodina ušla u sastav Kraljevine Srbije, a već 1. decembra proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
- Nesporna je činjenica da će 17. novembra ostati u gradskim letopisima ubeležen kao jedan od najznačajnijih datuma i ovaj deo istorije uvek treba obeležavati.  Kao i pre 93 godine i sada se ovde neguju dobri međunacionalni i verski odnosi, a razumevanje i tolerancija bili su i biće jedan od bitnih preduslova za napredak i ekonomski razvoj Grada Zrenjanina – istakao je Goran Kaurić i svim sugrađanima čestitao praznik Grada Zrenjanina. 
 
      
 
Predsednik gradske Skupštine Aleksandar Marton takođe je ukazao na značaj ovog datuma i podsetio da je 17. novembra izvršena u gradu mirna primopredaja vlasti i nastavljen proces stvaranja zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca.
- Ali ono što je najvažnije za taj datum je činjenica da je izvršena mirna primopredaja, bez ijednog ispaljenog metka i prolivanja krvi, i baš zato 17. novembar mora biti zlatnim slovima upisan u istoriju tadašnjeg Bečkereka, Petrovgrada i našeg današnjeg Zrenjanina – rekao je Aleksandar Marton.  

 
 
Praznik Grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine, kada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk "Knjaz Mihajlo" i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića – "Brigadira" ušli u Veliki Bečkerek i doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima. U samom gradu vlast je predata bez borbe, a pukovnik Ristić obećao je tom prilikom zaštitu celokupnom stanovništvu koje prihvata novu vlast, bez obzira na versku i nacionalnu opredeljenost. Tom prilikom vlast je predata Srpskom narodnom odboru, osnovanom 31. oktobra 1918. godine kao prvo takvo telo u Vojvodini, sa zadatkom da pripremi dolazak srpske oslobodilačke vojske i pripremi stanovništvo za velike promene, jer je tada okončanje Prvog svetskog rata i oslobođenje već bilo sasvim izgledno.