Preminuo književnik Milan Tutorov

Književnik i reditelj Milan Tutorov preminuo je u Zrenjaninu, u 89. godini, posle duže bolesti, saopštila je njegova porodica.
 
Tutorov je rođen 1923. godine u Belom Manastiru. Nosilac je medalje za hrabrost za učešće u Drugom svetskom ratu, nakon kog dolazi u Zrenjanin i u ovom gradu ostaje do kraja života. Bio je direktor Istorijskog arhiva i Narodnog pozorišta "Toša Jovanović", a u široj javnosti poznat je kao dramski pisac i publicista.
 
Tutorov je značajan kao dramski pisac, sa 15 izvedenih komada u 23  pozorišta na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Samo u zrenjaninskom Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" izvedeno je deset njegovih dramskih tekstova. Dobitnik je Nagrade za savremenu dramu, za ostvarenje "Pukotina raja", prema kojem je snimljen i istoimeni igrani film. Kao književni istoričar i dobar poznavalac istorije ovog kraja, Tutorov je knjigama "Mala Raška, a u Banatu" i "Seva munja, biće opet buna", ispisao uzbudljive stranice literature koje su imale velikog odjeka.
 
 
Napisao je, između ostalog, dela Ko umije-njemu nijedna, komedija, Krajputaš za troje, drama, Kurjakovo jutro, drama, Pukotina raja, drama, Bespomoćni drama, Mala Raška u Banatu, istorika; Seva munja, biće opet buna, istorika, Četiri zrenjaninske drame.
 
Jovica Aćin, ugledni beogradski književnik, poreklom iz Zrenjanina, o istorici Milana Tutorova, između ostalog, kaže:
"Ova knjiga ("Seva munja, biće opet buna") nam je na literarno vredan i istorijski autentičan, sa svojim fascinantnim mozaikom, na narativno zanimljiv način, prikazuje i pobede i poraze u istrajavanju svih žitelja banatske ravne zemlje, iskazujući trajanje srpskog naroda sukobljenog s različitostima, u iskušenjima patnji, obmana i samoobmana koje su tokom svoje prošlosti Banaćani preobraćali uvek u novu snagu..."
 
Komemoracija povodom smrti Milana Tutorova biće održana danas u Narodnom pozorištu u Zrenjaninu u 11 sati, a sahrana će biti u 15 sati na zrenjaninskom Novom groblju.