Zrenjanin na 5. Slovačkoj kooperacionoj berzi Žilina 2011

Grad Zrenjanin predstavio se na 5. Slovačkoj kooperacionoj berzi Žilina 2011, u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Slovačkoj, a u delegaciji Srbije koju su pored našeg grada predstavljali Opština Kovačica, RCR Banat i RPK Zrenjanin.
 
 
 
Prvog dana posete, organizovani su susreti sa gradonačelnikom Žilina Igorom Choma, predstavnicima privredne komere i rektorom Univerziteta u Žilini. U razgovorima koji su vođeni predloženi su konkretni vidovi saradnje u oblasti obrazovanja, saradnje fakulteta i povezivanja firmi iz Banata sa slovačkim firmama.
Takođe, dogovoreni su konkretni projekti u oblasti zaštite životne sredine i uštede energije, kao i partnerstvo Zrenjanina i Žilina u projektima finansiranim iz pred-pristupnih fondova EU.
Drugog dana boravka delegacija je posetila banju Rajske Toplice i tom prilikom su razmenjena iskustva i predložena  konkretna saradnja Banje Rusande i Rajske Toplice.
 
 
 
Zvaničan partner 5. kooperacione berze ove godine je Republika Srbija, dok je  prošle godine to bila Francuska. Učestvovalo je oko 500 firmi iz Srbije i Slovačke pa je to ujedno bila i prilika da se predstave privredni potencijali Grada Zrenjanina. 
Jedan od važnijih razgovora vođen je sa menadžmentom fabrike “KIA“automobila, koja je otvorena pre dve godine u Žilini i zapošljava 3.000 radnika.