Osuda incidenta u Jevrejskoj opštini

U noći između 4. i 5. januara nepoznati počinioci razbili su stakleni pano pred ulaznim vratima u prostorije Jevrejske opštine u Zrenjaninu, smeštene na Žitnom trgu. Na panou su se nalazile fotografije nekadašnje sinagoge, a pored krhotina stakla ostavljena je metla kojom je pano razbijen.
 
 
  
 
Osuđujući ovaj incident, zamenik Zaštitnika građana zadužen za zaštitu prava nacionalnih manjina Trajan Pankarićan napominje da ovo nije izolovani incident ovakve vrste, s obzirom da je pre godinu dana došlo do skrnavljenja Jevrejskog groblja u Zrenjaninu i ispisivanja poruka neprimerene sadržine na istom.
 

 
- Pozivamo državne organe da pronađu i primereno kazne počinioce ovog i sličnih krivičnih dela, te da preduzmu sve neophodne mere u cilju zaštite osnovnih prava pripadnika nacionalnih manjina. Posebno očekujemo da se istraži da li su motivi ovog napada etničke prirode naročito u svetlu činjenice da je tokom 2011. godine, na teritoriji grada Zrenjanina, bilo više pretnji ubistvom i proterivanjem pripadnika nacionalnih manjina – kaže se u saopštenju upućenom iz kancelarije Zaštitnika građana u Zrenjaninu.