Radovi na geofizičkim istraživanjima bezbedni

Gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov obišao je danas sa predstavnicima kompanije NIS radove na geološkim istraživanjima u Zrenjaninu – lokacija na ulazu u grad iz pravca Novog Sada (kod kružne raskrsnice), koje u ime kompanije NIS, izvodi kompanija GESS iz Budimpešte.
Gradonačelnik Mihajlov je, nakon razgovora sa njima, rekao novinarima da te dve kompanije poseduju sve potrebne dozvole nadležnih ministarstava kako bi radili geološka istraživanja.
- Predočeno nam je da ovi radovi ne prete nikakvim oštećenjima objekata. Moramo verovati stručnjacima i našim ministarstvima. Danas smo bili u prilici i da se uverimo da su vibracije koje nastaju usled rada kamiona i mašina kojima se vrše ispitivanja neznatne. Sve će ovo biti pod nadzorom stručnjaka i neočekujem nikakve incidente – rekao je Mihajlov i ukazao da je Kompanija NIS do sada bila pouzdan partner Grada Zrenjanina i svih gradova u Srbiji, a da će sve štete, pa i one u njivama, koje tokom ovih ispitivanja budu načinjene biti i nadoknađene.  

 

   
Mihajlov je rekao da otkrivanje novih izvora nafte donosi povećanje proizvodnje a ona donosi povećanje profita za grad i naveo primer da je 2009. godine ukupna renta za Zrenjanin bila oko 50 miliona dinara, naredne godine je bila dva puta veća. Bila je viša od 140 miliona dinara a za 2011 godinu je ukupna renta za naš grad iznosila više od 250 miliona dinara!.
- Naftna renta će, inače, od 2013. godine biti povećana sa sadašnjih 3 na 7 odsto i to znači da će se slivati duplo više novca narednih godina. Ako je naš prihod prošle godine bio skoro 1.5  milion evra sa povećanjem rente i procenjenim povećanjem obima proizvodnje mi možemo govoriti o 4 do 5 miliona evra potencijalnih prihoda za grad – objasnio je Mihajlov.
Govoreći o aktuelnim istraživanjima koje firma GESS izvodi na teritoriji Grada Zrenjanina, Dragi Kostić, glavni specijalista za nadzor ovih ispitivanja kaže su pre ulaska u grad urađena testiranja i istakao da će taj posao biti odrađen apsolutno bezbedno, kao i da će nivo vibracija biti, kako kaže, ispod nivoa vibracije koju proizvodi kamion koji prolazi ulicom
- Moram reći da ne postoji razlog za strah stanovnika jer imamo posebne alate, a mašine su napravljene za rad u urbanim područjima. Posedujemo dozvole Ministarstva za energetiku, Ministarstva za životnu sredinu, Ministarstva za odbranu i druge – rekao je Kostić.
Kako je danas rečeno, kompanije NIS i GES će se maksimalno truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad meštana na teritoriji Grada Zrenjanina, a na pitanje da li je teoretski moguće da se pronađe nafta u gradu, direktorka sektora za geološka istraživanja i licenciranja u NIS-u Gorica Mandić kaže: Teoretski je moguće da se nafta pronađei ispod Gradske kuće i 200 metara od mesta gde sada stojimo. U Kikindi su rađena istraživanja i definisana su ležišta nafte. Vrši se eksploatacija ali na takav način što su bušotine bušene van grada i vrši se eksploatacija bez ikakvih problema.
- Ukoliko se pronađe nafta ispod kuća građana oni će o tome biti obavešteni. Moram reći da, ukoliko se to desi nafta će se nalaziti u ležištima na dubini od dve do tri hiljade metara i oni neće imati apsolutno mikakvih problema – navela je ona.
Prema njenim rečima, razloga za brigu zbog radova u gradu nema:  Kuće i drugi objekti neće biti ugroženi, sva ispitivanja se obavljaju na najbezbedniji način, a vibracije koje se koriste tokom ispitivanja su uvek u dozvoljenim vrednostima i vibriranje traje svega dva puta po 15 sekundi na jednoj lokaciji. Ovi radovi su rađeni više puta u naseljenim mestima, pa i u okviru ovog projekta u selima oko Zrenjanina: u Melencima, Elemiru, Jankovom Mostu, Mihajlovu, Tarašu i nije bilo nikakvih problema.

 


Inače, NIS a.d. je u oktobru započeo geofizička ispitivanja na području srednjeg Banata, na istražnom prostoru Zrenjanin. U pitanju su 3D seizmička ispitivanja, a radovi se izvode na prostoru Elemira na zapadu, Zrenjanina i Aradca na jugu, Mihajlova i Jankovog Mosta na severoistoku. Trenutno, radovi se izvode na području grada Zrenjanina.
2D i 3D seizmička ispitivanja predstavljaju osnovnu metodu istraživanja nafte i gasa. Cilj ovih ispitivanja je da se generalno sagleda geološka građa i definiše geološki model, odnosno izdvoje najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Na osnovu rezultata interpretacije ovih podataka definisaće se potencijalni lokaliteti za istražno bušenje.
Vrednost investicije, Projekta 3D seizmičkih ispitivanja u Zrenjaninu, iznosi 7,6 miliona evra.
Na realizaciji projekta svakodnevno angažovano 100 do 120 lokalnih radnika i 60 do 80 zaposlenih iz GES-a.  Sva angažovana lokalna radna snaga je uredno prijavljena i za njih se plaćaju porezi i doprinosi.
Procena je da će izvođač radova “ostaviti” oko 2 miliona evra u Srbiji za smeštaj radnika, plate, prevoz, gorivo, ishranu i druge troškove, što se takođe pozitivno odražava na lokalnu samoupravu.