Sećanje na žrtve Holokausta

Polaganjem venaca na spomen-ploču na mestu nekadašnje sinagoge, na uglu ulica Jevrejske i Sarajlijine, u Zrenjaninu je danas obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta – pogroma jevrejskog naroda tokom Drugog svetskog rata. U obeležavanju ovog datuma učestvovali su predstavnici Grada Zrenjanina, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik dr Mileta Mihajlov i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton.
 
      
 
Gradonačelnik Zrenjanina istakao je važnost ovog datuma i podsetio na sve stradalnike u Drugom svetskom ratu.
- Danas, na mestu gde je nekada bila sinagoga, podsećamo na žrtve jevrejske i ostalih zajednica, njih šest miliona, koji su stradali u tom ratu, i upućujemo poruku da se ovo više nikada ne ponovi – rekao je Mileta Mihajlov.  

 
 
Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, istakao je da je u prvim danima Drugog svetskog rata u Petrovgradu, današnjem Zrenjaninu, nestala gotovo sva jevrejska populacija, i u znak pijeteta prema njima, grad im odaje poštu svake godine.
- Ovo je dokaz da je Zrenjanin otvoren prema svima i da je važno da se prisetimo i ružnih trenutaka, kao što je stradanje cele jedne zajednice. Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta mora da nas podseti koliko su žrtava doneli fašizam i nacizam, a nedopustivo je i ovo što smo danas videli, odnosno ovaj grafit i ružna parola ispod spomen ploče i nadam se da će ona biti brzo uklonjena i ovo je apel, pre svega mladim ljudima, da se nikakav ekstremizam neće tolerisati – rekao je Aleksandar Marton, koji je ovom prilikom pohvalio Zrenjaninsku gimnaziju, koja je jedina škola u Srbiji u kojoj se na Dan sećanja na žrtve Holokausta jedan čas posveti tome.