Tribina o reformi obrazovanja

U Multimedijalnoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održana je javna tribina pod nazivom: "Elementi reforme obrazovanja kao podrška privrednom razvoju u Srednjebanatskom okrugu".
To je treća u nizu tribina posvećenih reformi obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada u Vojvodini koju organizuje Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport Skupštine AP Vojvodine, u saradnji sa lokalnim samoupravama u pokrajini, a uz podršku Misije OEBS u Srbiji.
Pozdravljajući goste, gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov je rekao da je posebna čast razgovarati o temi obrazovanja, interesantnoj za sve okupljene.

 


- Pitanje reforme obrazovanja jeste izuzetno važno, jer, moramo čuti šta kažu tržište i poslodavci, a šta kažu novi uslovi života i sve ono što nameće novo vreme. Nije ista situacija sada i kao prethodnih deset ili više godina, a mi kao odgovorno društvo moramo pričati i o tome, o deci koju danas školujemo, o tome hoće li kada završe školu naći posao, da li će se prilagoditi tržištu i svim pitanjima koja proističu iz toga – rekao je Mihajlov.
Svetlana Lukić Petrović, predsednica skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu, omladinu i sport kaže da se ovakve tribine organizuju kako bi se u današnje vreme, u savremenim okolnostima, procenilo na koji način se može refoirmisati obrazovanje i obezbediti povećanje broja zaposlenih
Ona je istakla da se svi organi Skupštine i Vlade Vojvodine trude da odgovore tim izazovima, a da je Vlada za ovu godinu izdvojila posebna sredstva kojim se otvara šansa za mlade naučne radnike koji imaju tutulu doktora nauka.
Procena je da u Vojvodini ima između 40 i 70 doktora nauka koji nisu zaposleni ili imaju angažman koji je ispod 50 procenata.

 


Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kaže da je reforma obrazovanja dug i složen proces, ali da treba govoriti o reperkusijama te reforme na tržište rada, mesto na kome se najočitije izražavaju problemi i nedostaci našeg obrazovanja.
- Tržište rada ima više određenih profila kadrova nego što je potrebno tržištu, a u isto vreme manjak određenih profila. Želimo da ukažemo na drugu činjenicu, da moramo preći na sistem znanja kao najvažniji kriterijum u ovoj zemlji, moramo uvesti i sistem doživotnog učenja jer ne možemo tolerisati da se neko ko završi školu u svom radnom veku više ne usavršava – rekao je Vasin.
Prema njegovim rečima, sistem sticanja novih znanja i potreba obrazovanja, prekvalifikacija i znanja nešto o čemu se mora govoriti kada je reč o reformi obrazovanja.
Na današnjoj tribini govorili su i dr Radovan Pejanović, prorektor Univerziteta u Novom Sadu, mr Milan Radaković, predsednik Regionalne komore Zrenjanin, Biljana Slavković, pomoćnik direktora VIP-a, Dragan Vidaković, predstavnik preduzetnika, kao i predstavnici SIEPA, lokalne samouprave, Aktiva srednjih škola.