Godinu dana rada prodavnice za dijabetičare

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti uz pomoć Grada Zrenjanina i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju otvorilo je prvu specijalizovanu prodavnicu i informativno-edukativni centar za dijabetičare i gojazne osobe 21. aprila 2011. godine u Zrenjaninu.

 


Uočavajući pozitivne efekte rada specijalizovane prodavnice i edukativnog centra, danas je u Sali Gradskog veća održan sastanak povodom prezentacije projekta osnivanja specijalizovanih prodavnica i edukativnih centara za dijabetičare i gojazne osobe u AP Vojvodini.
Tom prilikom istaknuto je da će pozitivni efekti rada te prodavnice i informativno-edukativnog centra rezultirati otvaranjem još nekoliko takvih prodavnica u Vojvodini.
Projekat u Zrenjaninu, prvi te vrste u Srbiji, realizovalo je Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz tog grada, a Lazar Erne, idejni tvorac, kaže da je želja da njihova iskustva prenesu i kolegama iz drugih gradova.
Govoreći o efektima Lazar kaže da, osim što je zaposleno troje ljudi, dijabetičati, kojih u Srednjem Banatu ima oko 16.000, mogu kupiti sve što imje potrebno za zdravu ishranu i samokontrolu  po ceni i do 30 odsto nižoj od one koje bi platili u drugim prodavnicama, a ono što je najbitnije, navodi, jesu prevencija i edukacije.

 


Gradonačelnik Zrenjanin Mileta Mihajlov kaže da u Zrenajninu ima oko 10.000 registrovanih dijabetičara, a da je Grad projekat podržao tako što je obezbedio materijalna sredstva u iznosu od 1,3 miliona, kao i prostor u kome su smešteni specijalizovana prodavnica i informativno-edukativni centar.
Ukazavši na značaj i važnost projekta, pokrajinski sekretar za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Atila Čengeri naveo je da je u Vojvodini 250.000 registrovanih dijabetičara, a da je namera da se pomogne otvaranje centara i animiraju lokalne samouprave da i same, slično zrenjaninskom modelu, učestvuju u njihovom finansiranju.
- Lokalne samouprave trebalo bi da obezebede prostorije i da novčano pomognu sa pedeset odsto sredstava, dok bi ostatak obezbedio sekretarijat. Preduzećemo ozbiljne radnje da se motivišu lokalne samouprave jer je njima u interesu da imaju ovakve prodavnice - rekao je Čengeri.