Narodnom muzeju Zrenjanin 1.890.000 dinara za trinaest projekata

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton i direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Vladimir Vasiljev posetili su u petak, 16. marta, Narodni muzej u Zrenjaninu. Tokom posete bilo je reči o tekućim i planiranim aktivnostima Muzeja, saradnji između gradskih ustanova kulture, ali i o aktuelnom stanju u kulturi grada.
 
 
Neposredan povod za posetu bila je informacija da je Narodnom muzeju u 2012. godini od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, odobreno i biće finansirano novih trinaest projekata u vrednosti od 1.890.000 dinara. Posle uspešne prethodne godine i realizacije projekata podržanih od istog ministarstva, Muzej će uspeti i ove godine da realizuje neke programske aktivnosti koje inače ne bi bio u mogućnosti. Kao i 2011. godine (kada je finansirano deset projekata) i ove godine Narodni muzej Zrenjanin jedan je od najuspešnijih muzeja po broju odobrenih projekata.
 
 
Pozdravljajući gotovo stoprocentan učinak ove ustanove kulture kada je u pitanju odnos broja podnetih i odobrenih projekata, predsednik zrenjaninske Skupštine podsetio je da je Narodni muzej 2006. godine proglašen za najbolji muzej u Srbiji. 
- Muzej je tada posetilo 86.000 ljudi, što je više nego što grad ima stanovnika. I ove poslednje informacije govore da su naše ustanove kulture kvalitetne i da postižu dobre rezultate i u periodu ekonomske krize i smanjenog obima finansijskih sredstava. Svakako da je problem što grad u izvršnoj vlasti, odnosno Gradskom veću, nema osobu zaduženu za kulturu i mislim da to treba popraviti. Političke partije su se pre četiri godine tako dogovorile, a sada, bez obzira ko bude na vlasti u narednom sazivu, to je nešto što treba da bude imperativ i zadatak te osobe bio bi da učestvuje u kreiranju miljea i osmišljavanju strategije kulture. U poređenju s gradovima slične veličine, sigurno je da Zrenjanin zauzima visoko mesto u oblasti kulture, ali sigurno je i da se može i više i bolje – zaključio je Aleksandar Marton.
 
 
Direktor Narodnog muzeja Božidar Vorgić najavio je nastavak radova na otvaranju reprezentativne poljoprivredne postavke u amfiteatru muzeja.
- To će biti jedinstven muzej poljoprivrednih mašina i alatki, ali će taj prostor, pored izlagačke delatnosti, biti i mesto okupljanja u kom će se organizovati različiti programi i sadržaji, ne samo u vezi s poljoprivredom. Naša je želja da se ovde, tokom leta, dešavaju kulturno-umetnički programi kakvi su se dešavali i pre tridesetak godina i da to ponovo bude jedno od kultnih mesta u našem gradu – rekao je Vorgić i dodao da će sredstva koja su muzeju pripala na osnovu podnetih projekata biti realizovana za organizovanje različitih radionica, za unapređenje stalne muzejske postavke i za nekoliko tematskih izložbi. 
 
 
Govoreći o saradnji Narodnog muzeja i ustanove na čijem je čelu, Gradske narodne biblioteke, Vladimir Vasiljev je pomenuo "Korzo fest", koji je nedavno predstavljen premijernim programom za 2012. godinu. 
- Festival je realizovan u saradnji sa Zonom unapređenog poslovanja Zrenjanin i prošle godine smo ga otvorili upravo jednim predavanjem profesora Vladete Jerotića u prostoru muzeja. I ove godine festival nastavljamo u muzeju koncertom džez pevačice Jelene Kuljić, zrenjaninske umetnice koja živi u Nemačkoj. Gradska biblioteka i Narodni muzej trude se da izađu iz svojih uskih okvira nadležnosti i podignu nivo kulturne ponude grada. Zajednička nam je odrednica i što imamo veoma visok procenat prohodnosti naših projekata na pokrajinskim i republičkim konkursima. Biblioteka je prva u Srbiji dobila novac za projekat i od Evropske unije i to su sredstva višestruko veća od onih koje sam grad izdvaja za poslovanje i razvoj programa ustanova kulture. Zajedničke probleme možemo rešavati jedino zajedničkim snagama i zato sam danas ovde, da podržim napore muzeja, ustanove koja postiže dobre rezultate – istakao je Vladimir Vasiljev.