Predsednik Skupštine grada se izvinio napadnutim mladićima

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina posetio je danas Kancelariju zamenika Zaštitnika građana grada Zrenjanina, gde je sa Trajanom Pankarićanom, zamenikom Zaštitnika građana, zaduženim za zaštitu prava nacionalnih manjina, razgovarao o incidentu koji se desio 3. marta ove godine, kada su dva studenta mađarske nacionalnosti fizički napadnuti, zbog toga što su razgovarali na svom maternjem jeziku.
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine osudio je ovaj događaj, poručivši da on predstavlja sramotu za grad, u kojem se, kako je ocenio, vekovima nije pitalo za ime, prezime ili jezik kojim se priča.
- Zbog toga bih uputio izvinjenje mladićima koji su gosti našeg grada i koji su pohađali u Zrenjaninu srednju školu, a sada su studenti zrenjaninskog fakulteta. Ovo je slika Zrenjanina za koji smo mislili da ne postoji, ali na žalost, on postoji, jer u njemu postoje ljudi kojima je reč drugog jezika povod za fizički napad. Stotinama godina unazad se u Zrenjaninu živelo zajedno, bez obzira na versku, nacionalnu, rasnu ili bilo kakvu drugu razliku, i jedino javnim istupima i pričom o ovakvim događajima će se za njih i čuti i oni će biti osuđeni, a Zrenjanin će biti ono što jeste: oaza svih građanki i građana – poručio je Aleksandar Marton, koji je ovom prilikom pohvalio brzu reakciju pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su identifikovali i priveli napadače.
 
 
Trajan Pankarićan, zamenik Zaštitnika građana, zadužen za zaštitu prava nacionalnih manjina, ponovio je da očekuje od organa pravosuđa da počinioci ovog krivičnog dela budu primereno kažnjeni.
- Zabrinjavajuće je da neko bude pretučen samo zbog toga što je pričao nekim drugim jezikom, posebno zbog toga što se to desilo u jednoj multinacionalnoj sredini , koja je dugo bila prepoznatljiva upravo po kulturi dijaloga, po toleranciji, odsustvu mržnje prema drugima i drugačijima – ocenio je Trajan Pankarićan, podsećajući da je, prema njegovim saznanjima, ovo već drugi incident ove godine, u kojem su napadnuti pripadnici nacionalnih manjina, a da se niz sličnih desio i tokom prošle godine.
 
Podsećamo, incident se dogodio u jednom lokalu brze hrane u Zrenjaninu. Kako je saopšteno iz zrenjaninske policije, privedeni su osumnjičeni da su počinili krivično delo širenja nacionalne, rasne i verske mržnje i protiv njih je podneta krivična prijava, a nakon što ih je istražni sudija saslušao određen im je pritvor.