Završna konferencija projekta ''Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu''

U Baroknoj sali Gradske kuće, uz prisustvo svih učesnika i saradnika u projektu i brojnih gostiju, juče je održana završna konferencija projekta ”Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu”, realizovanog u okviru Exchange 3 programa u Gradu Zrenjaninu i partnerskim opštinama Novi Bečej, Žitište i Nova Crnja.  
 
 
Konferenciju je otvorio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina i menadžer projekta, Predrag Stankov, koji je istakao da uvođenje GIS predstavlja uštedu vremena i novca za potencijalne investitore, omogućava brži, kvalitetniji i potpuniji uvid u raspoložive građevinske parcele, a javnim preduzećima donosi mogućnost povećanja efikasnosti, bolje koordinacije i uvida u stanje infrastrukture na terenu bez korišćenja često preobimne "papirologije".
- Od značaja je i ostvarenje regionalne saradnje sa opštinama koje su na 20-30 kilometara od nas i kroz ovaj projekat naučili smo da radimo zajedno i prepoznamo neke zajedničke interese. Zaključili smo da prvo treba da se oslonimo jedni na druge, pa tek onda na Evropsku uniju o kojoj toliko govorimo – rekao je Stankov.
 
 
Miodrag Bogunović, načelnik Odeljenja za IKT Gradske uprave Zrenjanin i koordinator Radne grupe projekta, predstavio je aktivnosti koje su realizovane tokom trajanja projekta i najvažnije rezultate, naglašavajući da je osnovni cilj bio dobijanje pouzdanog zajedničkog informacionog sistema lokalne samouprave, koji će poslužiti kao alat za efikasnije, ekonomičnije i modernije upravljanje gradskim resursima.

 
 
U ime Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Exchange 3 tima, pod čijim je okriljem projekat realizovan, prisutnima se obratio Ivan Božović. On je napomenuo da je program Exchange 3, koji finansira EU, a sprovodi SKGO, usmeren ka uvođenju modela EU u funkcionisanje i poboljšanje kapaciteta i efikasnosti lokalnih samouprava u Srbiji.
- Drago mi je što je Grad Zrenjanin uključen u program Exchange 3 sa kvalitetnim predlogom projekta, značajnim kako za lokalnu samoupravu, tako i za sve ostale partnere koji se bave prostornim planiranjem na lokalnom nivou – istakao je Božović. 
 
 
Predstavljena su ovom prilikom i tri primera koji su, na slikovit način, objasnili suštinu Geografskog informacionog sistema i mogućnosti za njegovu primenu u praksi, kako za zainteresovane građane, tako i za stručna lica u gradskim javnim preduzećima. O uspostavljanju GIS-a u JKP "Čistoća i zelenilo" govorila je Tatjana Markov, inžinjer za razvoj u ovom preduzeću, o primeni GIS tehnologije u JKP "Gradska toplana" prisutne je upoznao Borko Jovičin, rukovodilac Sektora za distribuciju gasa i upravljanje sistemom, dok je o GIS-u industrijskih zona grada Zrenjanina govorio Zoran Brančić, samostalni stručni saradnik za GIS pri Gradskoj upravi u Zrenjaninu.
 
Da ovaj projekat nije "završena priča", već da je Geografski informacioni sistem struktura koja će imati svoju nadgradnju i kontinuitet, ukazao je i Dragan Radaković, rukovodilac sektora za projekte i informacione tehnologije Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat, koji je najavio i neke nove projekte u oblasti GIS-a.
 
Geografski informacioni sistem – GIS,  predstavlja sistem za prikupljanje, obradu, analizu i prikazivanje prostornih i drugih podataka, vezanih za urbanizam i uređenje prostora, građevinsko zemljište, komunalnu infrastrukturu, životnu sredinu i druge aspekte života i rada jednog grada ili opštine, a koji su ranije bili čuvani u analognom - papirnom i digitalnom obliku. Platforma za budući razvoj GIS-а je ostvarena time što je formiran zajednički informacioni sistem na nivou lokalne samouprave u Zrenjaninu. GIS centar je formiran unutar organizacione strukture Gradske uprave grada Zrenjanina, u prostorijama Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije, a u okviru projekta zvršeno je povezivanje Internet vezom sa GIS centrom 9 članova sistema (3 partnerske opštine, 5 lokalnih javnih preduzeća i jedne ustanove u Zrenjaninu).
 
 
Podsećamo, Projekat "Uspostavljanje GIS centra u Zrenjaninu" realizovan u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu i Novoj Crnji, uz učešće Grada Subotice, koji je finansiran od strane delegacije Evropske unije u Republici Srbiji započet je 18. septembra 2010. godine, a završava se 17. marta 2012. godine. Potpisivanjem Međuopštinskog sporazuma o saradnji na razvoju GlS-a, Grad Zrenjanin i partnerske opštine potvrdili su spremnost i zajednički interes da održavaju i jačaju svoje međusobne veze u narednom periodu, čime daju dobar primer regionalne saradnje drugim gradovima i opštinama u Srbiji.
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 309.188,08 evra, pri čemu finansiranje od EU iznosi 264.108,46 evra, a partnerskih opština 45.079,62 evra.