Briga o deci i mladima sa invaliditetom

Gradonačelnik Zrenajnina dr Mileta Mihajlov i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetili su danas Dnevni centar za decu i mlade sa invaliditetom "Alternativa" u našem gradu.
Tom prilikom ministar Ljajić istakao je važnost ovakvih ustanova i rekao da statistika pokazuje da čak 35 odsto dece sa invaliditetom nema nikakav kontakt sa roditeljima, a da 16 odsto roditelja vrlo retko posećuje decu koja su smeštetna u domovima.
 
 
 
-Otvaranje dnevnih boravaka ima za cilj da pomogne prirodnoj biološkoj porodici. Cilj je da olakša odgajanje i pomoć i podršku pruži oko dece ometene u razvoju, mi želimo da ove centre i dalje unapređujemo, da pomognemo svim lokalnim samoupravama koja ulože vlastita sredstva i da to dodatno osnažimo i kroz finansijsku podršku razvijemo sve druge vidove usluga stručne i edukativne pomoći. Kao druga mera koju razvijamo jeste razvoj roditeljstva gde smo postigli najznačajnije rezultate od 2002. godine do danas – istakao je Ljajić.
Gradonačelnik Mihajlov je istakao da su dosadašnja iskustva u radu Alternative izuzetno dobra. On je podsetio da je taj Dnevni centar otvoren 2009. godine, a izgrađen je na osnovu Ugovora o sprovođenju projekta zaključenog između Ministarstva rada i socijalne politike i Grada Zrenjanina, u okviru Programa podrške razvoju Plana socijalne zaštite.
- Grad je preuzeo potpunu brigu o tom centru. Želimo da olakšamo porodicama ove dece, a njima da ulepšamo dane. Kupili smo i kombi kako bi se deca konforno prevezla, ali da bismo i roditeljima olakšali prevoz dece – rekao je Mihajlov.
Inače, Alternativu koriste deca i omladina sa višestrukom ometenošću koji do otvaranja Centra nisu imala adekvatnu ustanovu u gradu u kojoj bi se integrisali, već im je bio obezbeđen samo redovan novčani dodatak za tuđu pomoć i negu.