Dovršiti započeto u Lukinom Selu

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina i Tibor Vaš, član Gradskog veća, posetili su danas najmanje naseljeno mesto na teritoriji Grada Zrenjanina, Lukino Selo. Iako prema poslednjem popisu u njemu živi svega 495 stanovnika, Lukino Selo je, nakon izgradnje magistralnog puta ka Mužlji, postalo gotovo prigradsko naselje, što je konstatovao danas i predsednik zrenjaninske Skupštine. Samim tim, ono ima specifične probleme u čijem je rešavanju neophodna pomoć lokalne samouprave. 
 
 
Neposredan povod za današnju posetu bio je početak rada novog Saveta mesne zajednice, nakon izbora održanih pre tačno mesec dana. Konstitutivna sednica Saveta održana je 19. marta, a na njegovom čelu našla se, po prvi put u ovom selu, jedna žena, Eržebet Bakai Sas. Ona je upoznala Martona i Vaša s aktuelnom situacijom u mesnoj zajednici, gorućim problemima, kao i planovima za njihovo prevazilaženje. 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton istakao je da je ovo njegova druga poseta Lukinom Selu u kratkom vremenskom periodu, koja ima za cilj da se prepoznati problemi uspešno reše. 
- Svima je najvažnije ono što je trebalo biti urađeno još 2011. godine, a to je asfaltiranje nekoliko važnih ulica u ovom selu. Radovi su stali zbog određenih problema u "Vojvodinaputu", ali po informacijama koje imam, trebalo bi da uskoro budu nastavljeni i završeni. To će rešiti neke od problema u Lukinom Selu, za čije stanovnike znamo da se uglavnom bave povrtarstvom. Treba činiti sve da tim ljudima pomognemo, a jedna od ideja jeste i da im se pomogne pri edukaciji i usavršavanju njihovih znanja iz oblasti kojom se bave – naveo je Marton i dodao da nije ista problematika u selima poput Elemira ili Melenaca, koja imaju po 4-5 hiljada stanovnika i selima s desetostruko manje stanovnika, kao što su Lukino Selo, Mihajlovo ili Jankov Most, koja znatno teže mogu sopstvenim snagama da reše svoje probleme. 
 
      
 
Predsednica Saveta MZ, Eržebet Bakai Sas, osim problema s asfaltiranjem ulica, navela je i da treba završti s gradnjom kapele na groblju, izmeniti stolariju na Domu kulture, ali i postaviti dvojezične table na ulazu u selo, s obzirom da je u njemu većinsko stanovnišvo mađarsko.
 - Bez novca teško je bilo šta rešiti, pa se prioriteti određuju u zavisnosti od priliva sredstava. Učestvujemo i na konkursima i jednu osobu u Savetu zadužili smo da prati konkurse, a ostali članovi novog Saveta takođe imaju svoj delokrug rada. Bićemo uporni u obraćanjima prema lokalnoj samoupravi i drugim nivoima vlasti koji nam mogu pomoći. Mala smo sredina, s malim brojem zaposlenih i nismo u mogućnosti da uvedemo samodoprinos, pa se moramo snalaziti na druge načine – zaključila je nova predsednica Saveta MZ Lukino Selo, Eržebet Bakai Sas.