Nastavljena i završena 40. sednica Skupštine grada, poslednja u ovom sazivu

Скупштина
Sednica Skupštine grada Zrenjanina, prekinuta 13. marta, danas je nastavljena i završena, čime su odbornici ovog saziva Skupštine grada okončali svoj mandat u odborničkim klupama. Podsećamo, do prekida sednice došlo je u trenutku kada je trebalo da se  odbornici izjasne o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Tanje Ristić, člana SRS, kao i o potvrđivanju mandata odbornika Stanislava Vasiljevića, nekadašnjeg člana Srpske radikalne stranke, a sada Srpske napredne stranke. 
 
U nastavku sednice, odbornici su se, većinom glasova, izjasnili protiv prestanka mandata Ristićeve, pa se o vraćanju mandata Vasiljeviću nije ni glasalo. Protiv prestanka mandata Tanje Ristić glasalo je 17 prisutnih odbornika Srpske radikalne stranke, dok za prestanak mandata nije glasao niko od preostalih prisutnih odbornika, kojih je danas u skupštinskoj sali bilo 57. 
 
Ovim je iscrpljen dnevni red prekinute sednice, ali je on na početku današnjeg zasedanja dopunjen sa pet novih tačaka. 
 
Odbornici su najviše vremena i diskusija posvetili Predlogu Zaključka o davanju saglasnosti u vezi sklapanja Ugovora za projektovanje,  građenje,  finansiranje  i  upravljanje  postrojenjem  za prečišćavanje pijaće vode u Zrenjaninu.
 
Izvestilac, direktor JKP Vodovod i kanalizacija Zrenjanin, Milorad Bjelogrlić, obavestio je Skupštinu o obavljenoj tenderskoj proceduri i zahtevima postavljenim pred potencijalne investitore u pogledu rokova, cene i kvaliteta koji mora zadovoljavati voda za piće iz postrojenja, kao i o drugim tehničkim pojedinostima u vezi sa predlogom Ugovora. Nakon tendera, čije su stroge uslove prihvatile i zadovoljile dve strane kompanije, ugovor bi trebalo da sklope JKP ''Vodovod i kanalizacija'' Zrenjanin i WTE Wassertechnik Gmbh iz Esena u Nemačkoj. Vrednost ugovora je 25,5 miliona evra, s rokom otplate od 15 godina, plus period od 36 meseci, predviđen za izgradnju postrojenja. 
 
Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, rekao je da se na ovom projektu radilo oko dve godine i pozvao odbornike da daju saglasnost na potpisivanje ugovora i time učestvuju u rešavanju ovog životnog pitanja i za građane Zrenjanina i za dalji razvoj prehrambene industrije u gradu. 
 
Iako su svi diskutanti bili jedinstveni u konstataciji da je fabrika vode neophodna gradu i da se moraju učiniti svi napori u cilju obezbeđenja zdrave pijaće vode, odbornici opozicije izrazili su rezervu prema projektovanoj ceni vode iz postrojenja za prečišćavanje, kao i načinu otplate njegove izgradnje. Oni su prilikom glasanja bili uzdržani, a Predlog Zaključka usvojen je većinom glasova. 
 
Usvojen je i predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2012, godinu, praktično prvom ovogodišnjem budžetskom rebalansu, na osnovu kojeg su planirani prihodi budžeta povećani sa prvobitnih 8.243.937.000 dinara na 8.912.969.000 dinara. 
 
Usvojen je i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu za period januar – decembar 2011. godine. 
 
Odbornici su razmatrali i dva predloga odluka u komunalnoj oblasti, pa je većinom glasova u svojen Predlog Odluke o dopunama odluke o naknadama za usluge koje vrši Gradska uprava, dok je jednoglasno prihvaćen Predloga Odluke o odobravanju umanjenja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za izgradnju objekata pratećeg sadržaja verskog objekta sa javnom česmom u ulici dr Miroslava Tirše br. 4 u Zrenjaninu,  Srpskoj pravoslavnoj parohiji Svetog Arhistratiga Mihaila iz Zrenjanina. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1411/grb_zrenjanin_150px.jpg